13 gotländska barnmorskor: ”Vi behöver bli fler”

Den femte maj är det Barnmorskans dag. Vi firar en profession som är helt central för god kvinnohälsa globalt och även i region Gotland.

Barnmorska i arbete. I det här fallet Anna Kral, som är en av undertecknarna.

Barnmorska i arbete. I det här fallet Anna Kral, som är en av undertecknarna.

Foto: Henrik Radhe

Insändare2023-05-05 00:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Barnmorskor möter människor i alla åldrar och ger vård och omsorg till flickor och kvinnor genom hela livscykeln. Från den unga tonårsflickan som kan behöva råd och stöd under puberteten, till den fertila kvinnan som önskar bli gravid och föda barn samt vården efter förlossningen. Här ingår också fosterdiagnostik som är en viktig del i barnmorskans arbete under graviditet. I barnmorskans kompetensområde ingår även att arbeta med abortrådgivning och preventivmedel, likväl frågor som rör infertilitet och gynekologi under livets alla skeden. Inte minst det viktiga arbetet med att förebygga livmoderhalscancer genom provtagning och vaccination. I barnmorskans kompetensområde ingår även att ge råd och stöd till kvinnor med klimakteriebesvär. 

I vår region är vi särskilt stolta över vår tillgänglighet och strävan efter att erbjuda en kontinuitet genom hela vårdkedjan under graviditet, förlossning och tiden efter man fött barn. Vårt ö-läge innebär att vi har ett nära samarbete mellan öppenvård och slutenvård. 

Vi får en bred kompetens då vi handlägger allt som rör den sexuella och reproduktiva hälsan. Gravida kvinnor har EN plats att föda på och riskerar aldrig att behöva uppleva den stress som existerar i många storstadsregioner där man kan bli hänvisad till annat sjukhus än man önskat föda på.

För att kunna fortsätta erbjuda alla gotländska kvinnor en hög och god kvalité på vården behöver vi bli fler barnmorskor på Gotland. Vi har de senaste åren haft stora pensionsavgångar vilket påverkat vår arbetssituation. Svårigheterna att rekrytera barnmorskor beror på flera faktorer. Ö-läget i sig är det ena. Hur kan vi locka hit kollegor från andra orter i Sverige som väljer att stanna kvar.?  En attraktiv lönesättning i kombination med hållbara arbetsvillkor är en förutsättning för att lyckas. 

Regeringen och Sveriges Kommuner och regioner (SKR) har i år gemensamt kommit överens om att avsätta 1,6 miljarder kronor till insatser inom förlossningsvård och kvinnors hälsa. Det finns här ett tydligt uppdrag från regeringen och en skyldighet för varje enskild region att redovisa hur man använder dessa pengar. Barnmorskeförbundet på Gotland gläds åt detta tillskott och ser fram mot att vår yrkeskår får möjligheter att ytterligare utveckla och förbättra vården för öns kvinnor.

Barnmorska är ett framtidsyrke.