Generaler i den amerikanska armén har beskrivit Gotland som ett ”osänkbart hangarfartyg”, och snart kanske de får vara med och styra skutan.
I december 2023 undertecknade Sverige och USA ett militäravtal, ett så kallat Defence Cooperation Agreement (DCA). Avtalet behöver godkännas med två tredjedelars riksdagsmajoritet för att kunna träda i kraft och regeringen beräknar att avtalet kan implementeras i slutet av 2024.
Går det igenom kommer det innebära att USA får tillgång till 17 svenska baser, bland annat på Gotland. Det ger också USA rätt till lagring av stridsfordon, ammunition och vapensystem i Sverige.
I ett liknande avtal mellan Norge och USA finns inskrivet att Norge inte accepterar förhandslagring eller övning med kärnvapen. Men i Sveriges avtal med USA finns inget förbehåll mot kärnvapen. Avtalet med Norge omfattar endast fyra baser, det svenska avtalet omfattar tillgång till 17 svenska anläggningar och områden.
Det här kan alltså innebära att vi får kärnvapen som grannar på Gotland utan att vi får veta om det.
Avtalet väcker frågor vad gäller bristen på insyn och demokratisk förankring i hur beslutet har tagits. Precis som när det gäller Sveriges Nato-medlemskap har svenska folket inte tillfrågats. Sverige ger bort makt, inflytande och suveränitet i en rad viktiga frågor och deltar i den militära kapprustningen.
Frågor väcks också kring vilka lagar som skulle gälla för de amerikanska soldaterna på Gotland. Vad gäller immunitet står det i avtalet att Sverige ger USA dispens från svensk lag, som Sverige endast i särskilda fall kan dra tillbaka.
Det är dock inte tydligt vad som kan utgöra ett sådant fall. Amerikansk och svensk lagstiftning skiljer sig på många sätt, till exempel vad gäller lagar om prostitution och våldtäkt. Utländska baser i andra länder har visat sig innebära en ökad osäkerhet för kvinnor genom sexuellt våld, exploatering och trafficking.
Även om avtalet nu är undertecknat finns det en chans att stoppa det i riksdagen. Det räcker att lite mer än en tredjedel av ledamöterna röstar emot. Vår fråga till de gotländska riksdagsledamöterna Hanna Westerén och Jesper Skalberg Karlsson är: kommer ni att rösta ja till avtalet och riskera att vi får kärnvapen på Gotland?
Eller kommer ni att stå upp för fred och säkerhet och rösta nej?