”36 eller var det 63 timmars veckovila/återhämtning?”

Insändare2024-04-14 14:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Gotland har partsgemensamt med fackliga organisationer landat i en grundregel på 47 timmars veckovila, vid schemaläggning för medarbetare med oregelbunden arbetstid. Men nu verkar allt fler rikta målet mot 36 timmar för att få ”bra” scheman. 

Det är märkligt då det för alla som jobbar ”rak” vecka (måndag-fredag) innebär en veckovila på 63 timmar – 2 dagar (lördag och söndag)! Varför ska då inte medarbetare inom välfärden få ledigt minst 47 timmar (olika dagar i veckan)? 
Varför börja räkna timmar för arbeten i välfärden när de flesta räknar sin ledighet i dagar? 

Är en orsak till att det är svårt att få till ”bra” scheman att arbetsgivaren vill maxa antalet arbetspass under schemaperioden (beräkningsperiod) eller att det är för få medarbetare i verksamheten? 
Region Gotland arbetar aktivt med Strategisk Hållbar Bemanning (SHB) där behovet att effektivisera och tjäna pengar är ett av syftena. 

Det som inte sägs om arbetet med SHB är till vilket pris det sker! 
För det är medarbetare som ska jobba på dessa scheman – inte robotar. Människor med familjer och liv som behöver levas även utanför arbetet. Så om priset är ett sämre liv och mindre tid med familjen, vem vill offra det och söka den typ av arbete?

Är det inte dags att vakna upp och göra arbetena i välfärden mer attraktiva? 
Arbeten där människor kan välja att både arbeta, få återhämtning och ha ett liv!

Kommunal anser att ett bra schema kräver fler personer på golvet och ett arbete med att planera utifrån både ett verksamhets- och ett medarbetarperspektiv!