48 procent av Gotlands mark är skyddad

Vi skogsägare levererar livsviktiga värden till samhället.

Långsiktigt arbetar vi med hållbart skogsbruk och skydd av värdefulla miljöer genom frivilligt och formellt skydd.

Långsiktigt arbetar vi med hållbart skogsbruk och skydd av värdefulla miljöer genom frivilligt och formellt skydd.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad/TT

Insändare2020-07-27 10:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Våra skogar är ”koldioxiddammsugare” som binder koldioxid när de står på rot i landskapet och blir till förnybara produkter för att ersätta klimatskadlig plast, olja eller betong. Dessutom ger skogarna ljuva möjligheter till friluftsliv.


Långsiktigt arbetar vi med hållbart skogsbruk och skydd av värdefulla miljöer genom frivilligt och formellt skydd. Vi stödjer ett väl motiverat skydd av skog där äganderätten respekteras och markägaren får full ersättning. Samtidigt efterlyser vi en konstruktiv dialog om hur mycket mark som i ett totalt perspektiv ska undantas från brukande.
 

På olika nivåer i Sverige, Europa och världen pågår samtal om hur vi ska hejda förlusten av biologisk mångfald. Den viktiga diskussionen måste bygga på att länder har samma definitioner av skydd och kan jämföra varandras insatser. Så är inte fallet idag.


Resultatet blir att det framstår som att vi i Sverige skyddar väldigt litet mark – och att andra länder i Europa skyddar väldigt mycket. Den bilden bygger på helt olika definitioner av skydd. En utredning från LRF Skogsägarna pekar på att Sverige skulle ligga i topp, om vi rapporterade skydd av mark på samma sätt som andra EU-länder gör.

Skyddad natur redovisas ofta i olika kategorier som definierats av Internationella Naturvårdsunionen (IUCN). I LRF Skogsägarnas granskning framkommer att svenska myndigheter i stor utsträckning endast redovisar områden i kategorin för strikt skydd. Samtidigt rapporterar andra länder främst områden i övriga kategorier, exempelvis landskapsskydd som tillåter jord- och skogsbruk. Jämförelserna mellan länder blir därför missvisande.

 

Om vi räknar som de flesta andra länder gör, har 48 procent av marken på Gotland i olika grad restriktioner för brukande och skulle därmed räknas som skyddad inom ramen för internationella definitioner. Här ingår då formellt skydd, impediment, vattenskyddsområden, strandskyddsområden utanför tätorter, biosfärområden, världsarv samt riksintressen för friluftsliv och naturvård. 

Områden där skogsbruk idag i princip inte får förekomma utgör 14 procent av marken på Gotland, och det är den siffran som ligger till grund för Naturvårdsverkets rapportering till EU.

Vi i Mellanskog deltar på många sätt i arbetet för Gotlands skogar. Vi vill bidra till att denna fantastiska markresurs tas tillvara för högkvalitativt virke, samtidigt som den biologiska mångfalden värnas. Djur, växter och människor är på olika sätt beroende av att skogarna levererar sina många nyttor. 

Det aktiva skogsbruket är avgörande för klimatet, mångfalden och välståndet på Gotland.