Under våren har vi fått oroande signaler från våra medlemmar om minskad rehabilitering för stora patientgrupper och om uppskjutna operationer där rehabiliteringsbehovet skjuts på framtiden. Till detta tillkommer alla covid-19-patienter som vi i dag vet kommer behöva en lång återhämtning och rehabilitering.
Därför har vi gjort en enkätundersökning bland medlemmar i organisationerna Neuroförbundet, Nätverket mot Cancer, Riksförbundet Hjärt-Lung, Unga Reumatiker samt Pensionärernas riksorganisation. Resultaten är alarmerande.
Sju av tio svarande, 68 procent, uppger att deras tillgång till rehabilitering har minskat under pandemin. För mer än varannan, 53 procent, har tillgången minskat kraftigt. Tyvärr förstärks problematiken av att 46 procent uppger att de själva har efterfrågat mindre rehabilitering – av rädsla att smittas eller för att bromsa smittspridningen.
53 procent av de svarande uppger även att deras hälsa har försämrats under pandemin. Pandemin bygger på den redan befintliga rehabiliteringsskulden och riskerar att växa ännu mer.
Undersökningen visar att det krävs kraftfulla och snabba satsningar på rehabilitering; alternativet innebär omfattande lidande för patienterna, högre tryck på sjukvården och ökade kostnader för skattebetalarna.
Samhället behöver snabbt identifiera och undanröja de allvarligaste problemen:
• Regeringen måste tillsätta en nationell rehabiliteringssamordnare för en jämlik rehabilitering.
• Regioner och kommuner måste samarbeta och tillskjuta budgetmedel för att människor ska få den rehabilitering de behöver.
• Varje kommun bör ha en medicinskt ansvarig för rehabilitering för att säkerställa kvalitet och tillgång till rehabilitering.
Det behövs en samlande kraft för att alla som drabbas av sjukdom eller skada ska få bästa möjliga stöd för att leva ett gott och aktivt liv utifrån sina förutsättningar.
7 av 10 har fått försämrad rehabilitering under corona
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.