Senare års torrsomrar har visat sig bli dödsfällor för småfisk som kläckts i många av de gotländska åarna. Genom en febril verksamhet med att restaurera många av våra åar så har man möjliggjort att lekfisk kan gå upp i åarna under hösten för att leka. I vissa fall är det redan för lite vatten i åarna under hösten att leken senareläggs eller i vissa fall helt uteblir.
Vissa så kallade restaureringar är egentligen artificiella skapelser för att öka bestånden av havsöring för sportfiskets behov. Någon plan B när torrperioderna kommer verkar inte finnas, så mycket är ogjort arbete.
Torrsommaren för två år sedan tog hårt på småfisken. En privatperson lyckades ordna en tankbil för att fylla några vattenpölar i en å på västra Gotland. Han ville först fånga fiskarna och flytta dem 50 meter till en större pöl, men fick beskedet att fisken var fredad i ån, så han ordnade en tankbil istället. Lyckades hålla liv i några fiskar i alla fall tills regnet senare kom.
Kanske något för sportfiskeentusiasterna att tänka på innan man restaurerar ytterligare åar. Vattenbristen kanske försvårar att få tag i stora mängder sötvatten, och det blir förmodligen ganska kostsamt. Sportfisket på Gotland påstås dra in så stora pengar så det kan ju inte vara något problem med den kostnaden. Hålla liv i de befintliga åarna först är nog en rimlig tanke innan man startar nya projekt.
Vid en kontroll förra veckan av nio åar på ostsidan så visade sig läget vara akut i fyra åar. Därtill kommer att vattennivån i havet är mycket låg så utloppen mot havet är stängda.
Av klimatprognoserna att döma så kommer problemen i åarna att tillta framöver, så det kanske behövs en handlingsplan för detta.