Gotlandshem har en viktig uppgift och en betydande förmögenhetsmassa att ta hand om. Ägarens (Regionens) ansvar är att se till att bolaget har en styrelse som har gedigen erfarenhet av omfattande fastighetsförvaltning och -utveckling. Styrelsen ansvarar för att bolaget har en ledning som sköter bolagets verksamhet enligt lagar och styrelsens anvisningar. Styrelsens uppgift är idag också att både utmana och stöda ledningen. Det kräver kunnande.
Har medlemmarna i styrelsen dokumenterat kunnande inom fastighetsförvaltning och -utveckling? Hoppas det.
Men om så inte är, kan det vara skäl att Regionen tänker om, och ser till att det i styrelsen i framtiden finns tillräckligt kunnande - (partibok är varken plus eller minus i den bedömningen). Det finns olika sätt för att säkerställa att ägarens röst och förväntningar hörs och beaktas i styrelsearbetet och -beslut. Det är helt vanligt till exempel i stora privat-ägda aktiebolag, där man vill säkra att man har ett professionellt styre hela vägen.
Om styrelsen och ägaren sedan skulle bli oense om riktningen eller sättet att gå framåt (sådant händer) – då får ägaren byta ut styrelsen, helt eller delvis. (Det är kanske lättare om det inte gäller lokalpolitiker.)
Ägarens och styrelsens ansvar för Gotlandshem
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.