Aktiviteter i balans ger bättre psykisk hälsa

"En arbetsterapeut ger stöd för att nå aktivitetsbalans, hitta nya sätt för att klara av svårigheter och skapa en mer hälsosam livsstil".

"En arbetsterapeut ger stöd för att nå aktivitetsbalans, hitta nya sätt för att klara av svårigheter och skapa en mer hälsosam livsstil".

Foto: Marc Femenia/TT

Insändare2019-10-22 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ingen energi och svårt att somna. Lättirriterad, orolig och svårt att koncentrera sig. Hjärtklappning, yrsel och magbesvär. Tyvärr är dessa symtom alltför vanliga i Sverige i dag. 

Stressrelaterad ohälsa har blivit ett av våra största samhällsproblem, men det går att vända trenden. 

Enligt Försäkringskassans statistik från i år kan mer än 48 procent av Sveriges sjukskrivningar relateras till psykisk ohälsa. Siffran på Gotland är 48,5 procent. 

Psykisk ohälsa är därmed den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Under ett år drabbas en miljon svenskar i arbetsför ålder av symtom som ångest, nedstämdhet eller sömnstörningar. Det är nästan 20 procent av den totala arbetskraften. Sjukskrivningstalen är särskilt höga bland kvinnor.

Under andra kvartalet i år var 317 kvinnor och 129 män sjukskrivna med psykisk ohälsa på Gotland. Det är ett stort personligt lidande för de personer och familjer som drabbas, men det kostar också samhället i ökade kostnader för sjukförsäkring och hälso- och sjukvård samt minskade skatteintäkter. 

Situationen är ohållbar, men det finns insatser som kan skapa förutsättningar för förändring. Ett sätt är att använda de olika kompetenserna som hälso- och sjukvårdens professioner har mer effektivt. 

Den 27 oktober firas Arbetsterapins dag. I samband med det vill vi lyfta hur arbetsterapeuters kompetens kan användas för att minska den stressrelaterade ohälsan. 

Många förknippar kanske yrket främst med hjälpmedel men det finns mycket mer en arbetsterapeut kan bidra med. Inom arbetsterapi talar vi om aktivitetsbalans – balans mellan arbete och fritid, mellan det vi vill och måste göra. 

Den som upplever stress har i många fall utvecklat symtom som beror på den vardag som hen är uppe i. Ofta är det svårt att själv se och hitta strategier för att komma ur ekorrhjulet. 

Inom arbetsterapi finns evidensbaserade behandlingsprogram som kan skapa förändring av den egna vardagen. En arbetsterapeut ger stöd för att nå aktivitetsbalans, hitta nya sätt för att klara av svårigheter och skapa en mer hälsosam livsstil. 

Vi anser att de personer som upplever stressrelaterad ohälsa och som söker hjälp i primärvård eller företagshälsovård på Gotland ska erbjudas kontakt med en arbetsterapeut. 

På kort och lång sikt kan det främja den psykiska hälsan samt minska sjukskrivningstalen. Det är en vinst för både individ och samhälle.