Regionen har få fastanställda specialistläkare som är arbetar heltid. Regionen är långt ifrån att erbjuda en namngiven fast läkare till gotlänningarna. Den ojämna arbetsbelastningen leder dessutom till att specialistläkare slutar i regionen.
Att veta vem som har ansvar för ens medicinska behandling skapar trygghet. Kontinuitet mellan läkare och patient förbättrar möjligheterna för en långsiktigt god vård. Särskilt viktigt är detta ofta för människor med kroniska sjukdomar och multisjuka äldre.
För att säkerställa att alla får en fast läkare på sin vårdcentral krävs en långsiktig satsning på fler specialistläkare i allmänmedicin. Specialisterna i allmänmedicin är stommen i primärvården och är de som möter flest patienter.
För 72 år sedan skrev Axel Höijer i en statlig utredning “den öppna läkarvården i Sverige” att siffran 1500 invånare per allmänläkare är den lämpliga beräkningen av läkarbehov. Han hade rätt redan för då. 2021 är bristen på specialister i allmänmedicin fortfarande stor. 19 av 21 regioner har brist på specialistläkare. Även inom andra specialiteter än allmänmedicin som psykiatri och akutmedicin är behoven av att anställa större än tillgången på läkare.
För att kunna garantera en jämlik vård och ge alla en fast läkare krävs minst 1 500 fler specialister i allmänmedicin till 2027. En förutsättning för att det ska bli möjligt är att dagens specialistläkare i allmänmedicin har en hållbar arbetsmiljö och en rimlig arbetsbelastning. Det är deras arbetsvillkor som påverkar hur många unga läkare som väljer allmänmedicin.
Att utbilda specialistläkare tar tid. Läkarutbildningen är 5,5 år på universitetet. För att sedan få läkarlegitimation behövs en allmäntjänstgöring under minst 18 månader. Därefter görs specialiseringstjänstgöring under minst 5 år för att bli färdig specialist.
Idag är det regionerna som har i uppdrag att utbilda tillräckligt många läkare. De har misslyckats. Det finns inte någon långsiktig strategi, vilket nu resulterat i en akut brist. För att nå målen om fler specialister i allmänmedicin och att rätten till fast läkare ska bli verklighet så måste staten överta ansvaret för läkares utbildningstjänster. Regionerna har inte klarat att leva upp till medborgarnas krav. Nu måste staten ta ansvar.
Vi ska inte behöva vänta ytterligare 70 år på att tillgången till specialistläkare blir tillräcklig för att regionerna ska kunna möta de behov som finns och garantera medborgarna en trygg patientsäker vård.