Äldreomsorg, för vems bästa?

Insändare2020-07-28 17:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Två grupper borde vi värna särskilt om; svårt sjuka, oavsett ålder, och de äldsta som inte klarar sig själva. Trots det har alliansen och SD, mitt under värsta pandemin på hundra år som drabbat många äldreboenden och krav rests om översyn av äldreomsorgen, beslutat att konkurrensutsätta äldreboendena i Hemse och att Katthammarsvik ska drivas av den som var billigast, Vardaga. 

Vardaga hette tidigare Carema. Bolaget bytte namn efter skandalen med bland annat äldreboendet Koppargården i Stockholm, där de gamla lämnades utan tillsyn, fick svåra liggsår och drabbades av näringsbrist. Låg bemanning kombinerades med bonus- och aktieprogram som belöning för besparingar. Bolaget ingår i börsnoterade Ambea-koncernen. Det finns säkerligen boende som koncernen driver med utmärkt vård och omsorg. Men det finns, enligt uppgifter i media, också motsatsen. 


Sydsvenskan har granskat Vardaga. Bolaget anklagas för vanvård på ett äldreboende i Falsterbo. Omsorgens M-ordförande säger att Vardaga och det aktuella boendet är i ett allvarligt skede och att det inte är fråga om någon säker vård. Kommunen förlänger inte avtalet med bolaget (Kvällsposten 19 sept. 2019, Sydsvenskan 1 april 2020).

Om Vardaga i Västerås: ”Personal som springer i korridorerna, äldre som väntat i veckor på att få duscha och anhöriga som tvingas hjälpa till med blöjor och matning. Ändå bantas personalen ytterligare.” (Aftonbladet 22 februari 2020.)
Kommunen i Uppsala får anmälning från oroliga anhöriga om allt från rutiner för verksamheten, kontroll av larm och medicin till hygien och städning. Tidigare anställda bekräftar stora missförhållanden (Uppsala Nya Tidning 28 sept 2018).
Solna Direkt skriver den 29 juni 2019 om krisläge på ett boende i Huvudsta som drivs av Vardaga. 


Rolf Öström menar att bolag som Vardaga kan vara intresserade av att ta över även äldreboendena i Hemse. Det stämmer nog. För Vardaga är vinstkravet troligtvis lika högt nu som då bolaget hette Carema och det är, som för andra stora vårdkoncerner, främst mindre bemanning och lägre matkostnader som ger vinst. För bolagen.

Vilka var skälen, Rolf Öström, till att socialförvaltningen inte fick lämna eget anbud för Katthammarsvik? Vilka undersökningar gjordes av Vardagas verksamhet i övriga delar av landet? Varför brådskar det att konkurrensutsätta äldreboendena i Hemse? Kommer förvaltningen vägras lämna anbud även för Hemse? Vad har alliansen emot att maten produceras och tillagas på Gotland? För vems bästa bör äldreomsorgen utformas?