Alla elever ska ha möjlighet att nå sin fulla potential

Nu har det gått ganska precis ett år sedan Moderaterna och Socialdemokraterna bildade en majoritet på Gotland och många väljare börjar bli nyfikna på vad som har åstadkommits så här långt.

"Till exempel är innehållet i plåt- och svetsmekanikerutbildningen framtaget för att passa den gotländska arbetsmarknaden och utbildningen sker i nära samarbete med branschen".

"Till exempel är innehållet i plåt- och svetsmekanikerutbildningen framtaget för att passa den gotländska arbetsmarknaden och utbildningen sker i nära samarbete med branschen".

Foto: Nora Lorek/TT

Insändare2023-10-18 11:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden (GVN) är en förhållandevis liten nämnd där vårt fokus framför allt legat på en ekonomi i balans, allas rätt till god undervisning och en väl fungerande kompetensförsörjning. 

I GVN tycker vi att det är ytterst viktigt att alla elever ska ha möjlighet att nå sin fulla potential och få en meningsfull utbildning, oavsett de eventuella hinder de kan stöta på. 

Vi ger därför utökade resurser till specialpedagogisk verksamhet. En specialpedagogs huvuduppgift är att främja elevers lärande och utveckling genom att anpassa undervisningen, samt att stödja lärare, föräldrar och rektor. Det rör sig om elever på gymnasiet med autismspektrumtillstånd (AST) och som är behöriga för ordinarie program. De får på det här sättet en anpassad lärmiljö skild från övrig verksamhet i lokalerna på Wisbygymnasiet.

Flera företag inom det gotländska näringslivet kämpar med att få tag i rätt kompetens. Det är därför viktigt att offentlig sektor tillhandahåller nödvändig utbildning så att fler kan ta ett bra jobb och att fler företag har tillgång till väl matchad kompetens. 

För att säkerställa detta väljer GVN att värna yrkesutbildningar inom bristyrken. Till exempel är innehållet i plåt- och svetsmekanikerutbildningen framtaget för att passa den gotländska arbetsmarknaden och utbildningen sker i nära samarbete med branschen. 

Utöver detta ska arbetsmarknadens kompetensbehov få ökad betydelse vid planering och dimensionering av yrkesutbildning inom gymnasieutbildning och yrkesvux. Vi ser redan nu att flera söker till omvårdnadsprogrammet när undersköterska blivit en legitimerad yrkestitel, vilket på sikt ökar tryggheten i vår äldreomsorg. 

Slutligen satsar vi i GVN på människor som i dag står utanför arbetsmarknaden men som vi vet kan bidra till en hållbar kompetensförsörjning. Breddad rekrytering syftar till att öka mångfalden och inkluderingen på arbetsmarknaden och är en nyckelfaktor för att säkerställa att alla människors kompetenser kommer till nytta. 

Avdelningen för arbetsliv och etablering har en viktig roll i detta, exempelvis genom projektet ”Jobbvägen Södra Gotland” som är en arbetsrehabiliterande insats i samverkan med vården och finansierat av Europeiska Socialfonden.

Så tar vi ansvar för Gotland!