Alliansen blundar för alternativ till dyrt kött

Måste inte göras av kött.

Måste inte göras av kött.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Insändare2022-05-10 15:32
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att matpriserna ökar kommer nog inte som en nyhet för någon. I en storskalig verksamhet som regionens måltidsverksamhet blir det naturligtvis mycket tydligt när priserna skenar på det sätt vi just nu kan se. De livsmedel som sticker ut i prisökningen är kyckling, nötkött, griskött, ägg och mjölkprodukter. Det talas om lösningar som innebär att skjuta till extra medel för att värna om matens kvalitet och en fortsatt varierad meny.

Alliansen älskar att spara pengar – de älskar att effektivisera, som det heter. De utmålar sig gärna som det mer sansade och förnuftiga alternativet. Hur är det förnuftigt att ignorera klimatforskning? Var finns det ekonomiska i att fortsätta köpa det som är dyrast? Varken när det gäller att komma till rätta med våra utsläpp eller när vi behöver möta ökade omkostnader för måltidsproduktion utreds effekten av att växla om till mer vegetabilisk kost.

Ofta får vi höra från Alliansen att vi ska läsa på eller lära oss räkna. Kanske är det dags att de börjar leva som de lär? Läser en forskningsrapport och sätter sig in i vilka hållbara alternativ det finns till animaliska produkter i den dagliga kosten?

Vi vill se ett Gotland som tar ansvar både för sin ekonomiska och ekologiska hållbarhet, som går i framkant för att uppnå klimatmål och som på ett förnuftigt och pragmatiskt vis tar sig an de ekonomiska utmaningar vi stöter på längs vägen.