Äldreomsorgen står inför utmaningar – vi blir äldre, behoven blir större och efterfrågan på personal ökar och kommer att fortsätta öka. Kommunerna behöver effektivisera och utveckla för att möta morgondagens behov.
När frågor om kommunal eller privat drift av äldreomsorg nyligen diskuterats i både socialnämnd och regionfullmäktige har oppositionen låtit påskina att privata utförare är dåligt för våra äldre. Man påstår att det skulle vara lättare att ställa krav på den egna verksamheten än på privata aktörer. Det stämmer inte. Faktum är att Region Gotland ställer exakt samma krav, oavsett vem som utför omsorgen i särskilda boenden, inom hemtjänsten och i andra sociala insatser. Och i uppföljningar av kvalitet gör tjänstemännen inte skillnad på kommunal eller privat drift. Alla granskas utifrån de krav vi ställt och i brukarundersökningar får privata verksamheter ofta bättre betyg än kommunala. Dessutom krävs sedan år 2019 tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för alla privata aktörer som vill bedriva äldreomsorg. Om IVO bedömer att företaget inte kan ge brukare insatser av god kvalitet ges inte tillstånd att bedriva verksamheten. Det här är ett sätt att försäkra sig om seriösa aktörer.
Undersökningar visar att av de tillfrågade anser nio av tio att man ska ha rätt att välja utförare av vård och omsorg, ändå är det bara hälften av landets kommuner som har infört valfrihetssystem enligt Lagen om valfrihet (LOV). Vi är stolta över att Gotland erbjudit LOV inom hemtjänsten i tio år och att vi nu fortsätter att utveckla det systemet för att ytterligare förbättra för våra äldre. För kvalitet handlar mycket om vad som är bra för just dig som person. Olika personer tycker att olika saker är viktiga, vilket gör att inget alternativ är bäst för alla. Då är det tryggt att kunna välja.
Vi ska vara glada över att Gotland har så många privata aktörer som gör ett gott jobb för att våra äldre ska få en bra omsorg.
Om vi har både offentliga och privata aktörer inom äldreomsorg kan vi tillsammans driva kvalitetsförbättringar, tänka nytt och låta oss inspireras av varandra. När vi vill hitta framtida lösningar för vår äldreomsorg måste vi politiker se externa utförare som samarbetspartners, inte som fiender.