Alliansen tar ansvar för ekonomi och framtid

"Vår inriktning är att från och med nästa år lägga undan ytterligare minst 50 miljoner kronor årligen för att bygga upp en pensionsmedelsfond som ger ekonomisk avkastning på sikt".

"Vår inriktning är att från och med nästa år lägga undan ytterligare minst 50 miljoner kronor årligen för att bygga upp en pensionsmedelsfond som ger ekonomisk avkastning på sikt".

Foto: Hasse Holmberg/TT

Insändare2019-10-25 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Gotland har en total pensionsskuld på över tre miljarder kronor som växer för varje år som går. Det är en jättelik summa som fortsätter att växa åren framöver och därför behöver vi agera nu för att inte vältra över allt på våra barn och barnbarn. Pensionsskulden motsvarar idag 55 000 kronor per gotlänning, ung som gammal.

Vi i Alliansen på Gotland vill därför ta ansvar och avsätta medel för kommande utbetalningar för att säkra en långsiktigt hållbar ekonomi. 

Vår inriktning är att från och med nästa år lägga undan ytterligare minst 50 miljoner kronor årligen för att bygga upp en pensionsmedelsfond som ger ekonomisk avkastning på sikt. 

Vi ser detta som ett långsiktigt åtagande 20 år framåt i tiden.  Avsättningar till pensionsmedel är nödvändigt för att inte skjuta över problemen på kommande generationer och försvåra för framtida viktiga investeringar som behövs i välfärden.

När Alliansen senast styrde regionen avsattes pengar till kommande utbetalningar för medarbetarnas pensioner och vi väljer nu att återuppta det arbetet. 

Därför lägger vi ett budgetförslag som tar hänsyn till utvecklingen  av fler barn som behöver bra skola och fler äldre som behöver omsorg. 

Vårt budgetförslag tar hänsyn till ökade kostnader i vården och följer fullmäktiges beslut om två procent i resultat. Resultatet behövs för att finansiera investeringar i nya akuten, förskolor och skolor, utbyggnad av vatten och avlopp samt andra viktiga investeringar samtidigt som vi då kan göra avsättningar till framtida pensionsutbetalningar. 

Det är att ta ansvar för en bra verksamhet till gotlänningarna och en långsiktigt hållbar ekonomi.