Alliansens nya ledarskap var att spara mera

De rödgrönrosa vill tillföra resurser till sjukvården för förstärkning av vårdcentraler, bättre villkor för medarbetarna och en ambulans till.

De rödgrönrosa vill tillföra resurser till sjukvården för förstärkning av vårdcentraler, bättre villkor för medarbetarna och en ambulans till.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Insändare2019-10-23 11:37
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För ett år sedan tog Alliansen över ordförandeklubban i Region Gotland. De hade gått till val på att införa ett nytt ledarskap. Vad det innebar var höljt i dunkel. Nu börjar bilden klarna.

När Alliansen presenterade sin budget för 2020 ser vi deras prioriteringar. De föreslår ett sparpaket på 200 miljoner kronor över tre år. För 2020 ska 60 miljoner tas från verksamheterna.

Alla har under se senaste åren gjort en enorm insats för att minska sina kostnader. Samtidigt ser vi att behoven ökar. 

På Gotland bor allt fler barn och äldre i förhållande till de i arbetsför ålder. Om det ska vara möjligt att leva ett bra liv på Gotland även i framtiden kommer det krävas investeringar i vår välfärd. Att just nu istället kräva stora besparingar på skolan, vården och omsorgen efter flera år av sparande är orimligt. Verksamheterna behöver inga nya sparpaket. De behöver arbetsro. 

Vår budget innebär att skolan inte behöver spara 20 miljoner, att sjukvården inte behöver spara 13 miljoner och att socialförvaltningen inte behöver spara 13 miljoner 2020, sparpaketets första år av tre i Alliansens budget. 

Vi vill att arbetet ska kunna fokuseras på att ge gotlänningarna den skola, vård och omsorg de behöver.

Därför kommer vi att föreslå:

- Inga fler besparingar för kärnverksamheterna.

- Tillföra resurser till sjukvården för förstärkning av vårdcentraler, bättre villkor för medarbetarna och en ambulans till.

- Ge tillskott till LSS för att alla gotlänningar ska kunna leva ett gott och självständigt liv. 

- Satsa på samtalsbehandlare och arbete mot våld i nära relationer. Tidiga insatser är viktiga för att förbättra den psykiska hälsan. 

- Vi satsar på fritidsbanker och mer kultur till barn och unga. För att alla barn och unga ska ha tillgång till kultur och en aktiv fritid.

- Pengar för ett klimatpaket för att Gotland ska kunna ställa om till en klimatsmartare framtid. Klimatfrågan är vår tids ödesfråga.

I somras kom beskedet från regeringen att de vill förändra kostnadsutjämningssystemet för kommuner och regioner. Det innebär att Gotland får ett tillskott på cirka 90 miljoner kronor nästa år. Det gör att vi nu kan satsa på den gotländska välfärden utan att höja kommunalskatten. 

Alliansens nya ledarskap på Gotland visade sig vara att prioritera kraftiga besparingar. 

Vi säger nej till ytterligare besparingar som drabbar barnen i förskola och skola och de som behöver vård och omsorg. 

Vi prioriterar vår gemensamma välfärd och en hållbar framtid.