I genomsnitt 5 procent när en första fjärdedel av landets hyror är klara. Fjolåret landade på en snitthöjning på nästan lika mycket; 4,2 procent.
På Gotland går 4 458 lägenhetsinnehavare i Gotlandshem och bävar inför resultatet av årets förhandling. Det gör även hyresgäster i privata hyresrätter vars hyra ofta följer Gotlandshems nivåer.
Gotlandshems ledning har inte varit buskablyg utan yrkat på 17 procents ökning. Så mycket för att man hävdar att man har en stor underhållsskuld sedan 70-talet.
Samtidigt kan konstateras att bolaget har en i jämförelse med andra allmännyttiga bostadsföretag god soliditet och bra avkastning. Hyresgästerna däremot har fått en rätt risig soliditet och medianinkomsten för den gotländska befolkningen är den näst lägsta i hela landet. Det går inte ihop.
Regionen har i likhet med övriga kommuner ett bostadsförsörjningsansvar. Ett verktyg för det är Gotlandshem som därmed ska eftersträva allmännytta.
Ansvaret innebär bostadsförsörjning för alla invånare, hänsyn till övergripande samhällsplaner, social rättvisa och klimat- och miljöaspekter som inte fångas i marknadspriser.
Bolaget borde därför drivas med lägre avkastningskrav än de privata fastighetsägarna. Bolaget borde särbehandlas av staten genom till exempel förmånliga krediter för att de ska kunna fullgöra sin funktion.
Men Sverige saknar en social bostadspolitik sedan ett antal decennier och överlämnat bostadssektorn till marknaden som tråkigt nog ofta brukar producera oligopol, bostadsbrist och förmögenhetskoncentration.
Därför har vi bostadsbrist, trångboddhet och bostadssegregation. Redan under 90-talet avvecklades de statliga stöden till nyproduktion. Under 2010-talet försvårades för allmännyttiga företag att bedriva verksamhet i allmännyttigt syfte med motiveringen att det kommit ett EU-direktiv med krav på konkurrensneutralitet.
Tillämpningen av direktivet är rättsligt oprövat och det borde finnas möjligheter till en tolkning som innebär att allmännyttan kan bära sitt bostadssociala ansvar och inte behöva agera som vinstdrivande privata fastighetsägare. Sverige borde be EU-domstolen om förhandsbesked så att staten kan återinföra sina förmånliga krediter. Även bostadsbidragen borde höjas.
Med lite politisk vilja och handlingskraft borde regionstyrelsen och de gotländska riksdagsledamöterna uppvakta regeringen med förslag att prioritera allmännytta framför egennytta.