Markus Lindblad hävdar att nya så kallat ”tobaksfria” nikotinprodukter ligger bakom den minskade andelen vuxna rökare i Sverige, men det krävs ingen djupdykning i historia eller forskning för att motbevisa detta påstående. Dagens låga nivåer av dagligrökning bland vuxna beror på årtionden av tobaksförebyggande insatser och ökad reglering. Exempelvis har rökningen halverats sedan rökfria serveringar infördes 2005, och minskat ytterligare efter att även uteserveringarna blev rökfria 2019.
Lindblads argument hämtas från en undersökning som visar att var tredje rökare skulle bli mer villiga att byta till en annan nikotinprodukt om de fick information om dess lägre skadlighet. Denna undersökning är dock gjord på uppdrag av Snusbolaget som har ett ekonomiskt intresse av att rökare byter från cigaretter till någon form av snus. Samtidigt saknas vetenskapliga belägg för att försök till rökstopp med hjälp av andra tobaks- och nikotinprodukter fungerar i praktiken. Snarare än att byta produkt visar oberoende studier att rökare ofta fastnar i ett blandbruk med ännu starkare beroende och sämre hälsoutfall.
Utöver att vara ineffektiva hjälpmedel för rökavvänjning riskerar dessa produkter att bli en inkörsport till nikotinberoende bland unga, som senare löper ökad risk att börja röka och missbruka andra droger. CAN:s senaste skolundersökning visar att bruket av vitt snus och e-cigaretter har ökat dramatiskt bland minderåriga samtidigt som även bruket av vanliga cigaretter ökar. Att totalt 62 procent av unga har använt någon form av tobak är ett misslyckande och bevis på att Sveriges tobakspolitik måste stärkas, inte försvagas.
Tobakspolitikens primära mål måste vara att skydda unga och förebygga alla allvarliga hälsorisker – såsom hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, fosterskador samt psykisk ohälsa – som är förenade med nikotinanvändning, oavsett produkt. Mot bakgrund av tillgänglig och trovärdig forskning blir det irrelevant att bedöma och behandla tobaksindustrins produkter olika.
En mer tillåtande inställning till snus och nya nikotinprodukter skulle varken minska rökningen eller tobaksbruket generellt. Däremot skulle det innebära att unga blir ännu mer sårbara för tobaksindustrins strategier. Istället för att lyssna på vilseledande information från tobaksindustrin föreslår A Non Smoking Generation att Sveriges regering vidtar starkare åtgärder för att unga från alla tobaks- och nikotinprodukter.