Ändra riktlinjerna för mammografiscreening

Krav från företrädare för kvinno- och pensionärsorganisationer.

Mammografiscreening.

Mammografiscreening.

Foto: Kurt Engström

Insändare2024-06-27 10:38
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I veckan gick flera kvinno- och pensionärsorganisationer ut i en gemensam debattartikel där de föreslår att Socialstyrelsen skall ändra riktlinjerna så att även kvinnor som passerat 75-årsstrecket ska kallas till screening. Ju senare upptäckt av bröstcancer, desto sämre prognos visar senare decenniers forskning.

Men trots den vetskapen håller Socialstyrelsen fast vid rekommendationerna vid 74-årsgränsen.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor och Socialstyrelsen bör därför se över de kriterier som ligger till grund för att bedöma nyttan av screening för äldre kvinnor skriver de i sin artikel. Sedan 1990-talet, då åldersgränsen för allmän bröstscreening sattes, har svenska kvinnors medellivslängd ökat men Socialstyrelsens rekommendationer för bröstscreening är ändå oförändrade.

Socialstyrelsens argument som att en kallelse till mammografi skulle oroa kvinnor i onödan och att kvinnor som kan tänkas lida av demens skulle få det svårt att ta ställning till att genomgå en frivillig mammografiundersökning, menar artikelförfattarna är en ren diskriminering.

Att frågan om allmän mammografi för kvinnor över 75 år är angelägen för kvinnor på Gotland visar den namnlista som genomfördes förra året. Vår övertygelse är att kvinnor kan och bör ha rätten att själva ta beslut, Socialstyrelsens argument anser vi inte som hållbara. Kvinnoorganisationerna bakom artikeln pekar också på att Socialstyrelsen inte genomfört någon hälsoekonomisk analys där kostnad för screening vägs mot kostnad för mer omfattande behandling och minskad livskvalité. 

I dag är var fjärde kvinna som diagnosticeras med bröstcancer 75 år eller äldre. Hälsan är i dag viktig för många, genom olika aktiviteter som motion och bra mat har många en god hälsa långt upp i åren. Det är därför obegripligt att Socialstyrelsen, helt utan vetenskapligt stöd motarbetar oss alla som vill ha en förändring av den övre åldersgränsen.