Angiverilagen – nu är inte rätt tid att luta sig tillbaka

I november presenterade regeringen förslaget till den angiverilag som diskuterats det senaste året.

Insändare2024-12-12 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utredaren kom fram till att undanta skola, sjukvård och socialtjänst från förpliktelsen att ange personer som de misstänker saknar rätt att vistats i Sverige. Många jublade över att ha vunnit kampen mot de starka högervindar som genomsyrar svensk politik och kraftigt går emot branschernas egna regler om etik, moral och tystnadsplikt. Istället är det statligt anställda på Skatteverket, Försäkringskassan och fler myndigheter därtill som kommer tvingas ange personer som de misstänker. Vägrar de kan repressalier bli aktuellt. 

Dessa ”misstänkta” personer kommer att bli utsatta för större inskränkningar av den svenska staten. Sekretess kommer hävas, polisen får tillgång till husrannsakningar, visitationer, beslagtagning av elektronik, provtagning med tvång, insamling av fingeravtryck och bilder av personer så unga som sex år. Uppgifter som lagras för att sedan användas vid utredningar om bristande vandel i försök att utvisa människor, inte på grund av kriminalitet, utan på grund av att deras levnadssätt kan ifrågasättas av svenska staten. 

Människor kommer att behandlas som kriminella trots att det inte är kriminellt att vara papperslös. Människor som inte är papperslösa kommer behandlas som kriminella på grund av sitt utseende eller sin hudfärg. Barn kommer hamna i störst utsatthet. 

Bara dagar efter att utredningen om angiveri presenterades offentliggjordes angiverilagens systerlag som träder i kraft redan i april nästa år. Där undantas ingen. Även där skärs kraftigt i sekretessen. Även där ska offentligt anställda ange. Rektorer ska ange sina elever om de misstänker brott. En uppgift som tidigare vilade på rättsväsendet. Lagrådet har kritiserat förslaget i grövsta, fackförbunden har inte involverats i utredningen. Det är historielöst att inte se vart dessa vindar blåser.

Den 4 december träffades lokala fackförbund från Akademikerförbundet SSR, Sveriges lärare, Sveriges skolledare, Vårdförbundet och fackförbundet ST samt företrädare för Röda korset med medlemmar i S-kvinnor Gotland för att diskutera angiveri. Det var ett möte i folkbildningens tecken där flera perspektiv fick ta plats och vi fick möjlighet att lära av varandras kunskap och tankar kring hur offentlig anställda, papperslösa och hur samhället i stort kommer påverkas av den förändring vi nu ser i svensk förvaltning. Samtalet måste fortsätta! Nu är inte tiden att luta sig tillbaka!