Anklagelser utan fog

Att ta till sig andras åsikter är en bra start på dialog

Insändarskribenten tycker inte om anklagelser utan fog.

Insändarskribenten tycker inte om anklagelser utan fog.

Foto: Michael Probst

Insändare2020-06-29 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Karin Nyström kritiserar mig för några rätt ut märkliga saker, bland annat för att inte vara införstådd med vetenskaplig fakta. Inte en endaste gång i min insändare hänvisar jag till ”rötter från Tjelvar”, inte heller förnekar jag att alla människor delar samma DNA. 

Jag kritiserar inte folks ursprung, ifrågasätter ej heller vem som har rätt att kalla sig vad, eller vem som har rätt att uttrycka sin åsikt. Inte heller uppmanar jag till dialog om (mot) ökat resande, utan om baksidan av turismen (något som man vägrar röra vid i den offentliga debatten – något du ånyo bevisar med din insändare). Detta är slutsatser du drog helt själv, inte en endaste gång var det baserat i något jag faktiskt skrev. Det hade du vetat om du i din tur läst min insändare. 

Du anklagar mig per definition för att vara rasist (något jag uttryckligen motsatte mig i min ursprungliga insändare). Dina anklagelser saknar helt fog. 


Att jag ställde en del retoriska frågor om antalet medlemmar i gruppen ”Gotland hjärta världen” berodde inte på att jag nekar folk att yttra sig eller att jag angriper deras ursprung, utan för att jag ville väcka en slags tanke. Resonemanget i det offentliga rummet är ofta att de som ställer sig kritiska mot turismen i allmänhet och resande till Gotland under corona-tider i synnerhet inte är representativt för Gotland, men att gruppen ”Gotland hjärta omvärlden” är det. 

Med min fråga ville jag belysa att ”Gotland hjärta världen” knappast kan vara representativt för Gotland, då en stor del av medlemmarna förmodligen inte ens är permanent skrivna på Gotland. Detta innebär inte att jag tar ifrån dem deras rätt att yttra sig eller att älska Gotland – tvärtom är det jättefint att så många uppskattar Gotland så mycket, och att gruppen fått sån genomslagskraft som den gjort. 

Poängen var dock, som nämnt, att det blir skevt att påstå att gruppen är representativ för den gotländska befolkningen när en överhängande del av medlemmarna förmodligen inte ens har personliga kopplingar hit. Jag hoppas du förstår skillnaden. 


Du publicerade artikeln under rubriken ”Ensam är inte stark”. Något sådant har jag heller aldrig påstått, inte en endaste gång nämner jag ens något liknande i insändaren. Tvärtom så uppmanade jag till dialog (något som i sin tur var rubriken på min ursprungliga insändare). 


Att du tolkade det som något annat säger snarare mer om dina egna åsikter, då dessa tankar enbart kommit till uttryck från dig själv. Aldrig från mig.