Det finns ingen myndighet som har ansvar för fastigheter med enskilt vatten.
Enligt definitionen i EU:s dricksvattendirektiv är enskild vattenförsörjning vattenuttag för dricksvattenförsörjning som understiger 10 kubikmeter per dygn i genomsnitt eller betjänar mindre än 50 personer. Den viktigaste skillnaden mellan allmän och enskild vattenförsörjning är att den allmänna vattenförsörjningen regleras i författning medan enskild vattenförsörjning regleras genom allmänna råd. En författning ska följas medan allmänna råd talar om vad man bör göra.
Vid enskild vattenförsörjning är oftast råvattnets (grundvattnets) kvalitet detsamma som dricksvattnets kvalitet. När råvattnet inte håller önskvärd kvalitet renas vattnet med den utrustning och kompetens som marknaden tillhandahåller. Ansvarig för den enskilda vattenförsörjningen är den enskilde fastighetsägaren.
För allmän vattenförsörjning får konsumenterna betala en viss avgift, men har tryggad tillgång på tillräcklig mängd dricksvatten av god kvalitet. Vid enskild vattenförsörjning betalar konsumenten ingen avgift men den enskilde fastighetsägaren får själv reda ut eventuella problem och svara för alla investerings- och driftskostnader för dricksvattenanläggningen.
Flera undersökningar visar emellertid att det kan finns stora problem med vattenkvaliteten vid enskild vattenförsörjning. Det kan gälla förekomst av bakterier, höga halter av kväveföreningar, fluorid, salt grundvatten, tungmetaller och bekämpningsmedel. En stor del av problemen kan undvikas om brunnar anläggs på rätt plats i förhållande till föroreningskällor som till exempel avloppsinfiltration och gödselupplag. Det är också viktigt att brunnar får bra tekniskt skydd mot ytligt grundvatten, att inte smådjur kan falla genom otäta brunnsringar och trasiga brunnslock och att vattenreningsutrustning är ändamålsenlig.
För mera information om enskilt vatten, https://gotland.se/1778
Vill du veta mera så besök gärna Havs- och vattenmyndighetens hemsida och Sveriges geologiska undersöknings hemsida.
Får man som enskild fastighetsägare problem med sin brunn så finns möjlighet att hämta dricksvatten i dunk utan kostnad eller större mängd för kostnad enligt vatten- och avloppstaxan.
Dricksvattenförsörjning som överstiger tio kubikmeter per dygn i genomsnitt ska söka tillstånd för vattenverksamhet enligt miljöbalken. Tillstånd söks vid Mark- och miljödomstolen. Tillstånd ska säkra att en större vattentäkt bland annat inte ska påverka enskilda vattentäkter.