Svar på Bo Larssons kommentar om min insändare.
Jag vill förstås inte ta ifrån Bo Larsson hans ljusa bild av gotländsk sjukvård, men siffrorna talar sitt tydliga språk. Det finns allvarliga brister i den gotländska sjukvården. Jag vidhåller: Vården utgår inte från patientens samlade behov. Samverkan och informationsöverföring brister.
Rapport från SKR (Sveriges kommuner och regioner) visar att antalet Lex Maria-anmälda vårdskador på Gotland ligger bland de högsta i Sverige. 2018 var antalet anmälda fall på Gotland 106. Exempel på vårdskador som anmälts: Felbehandling ledde till en kvinnas och ett spädbarns död. Tumör missades. Överbehandling med hormonpreparat. Försenad cancerdiagnos. ”Vårdkontakter med allvarlig utgång”. Skada i urinvägarna. Försenad diagnos vid hjärnblödning. ”Nio vårdskador anmäls” Skadad blåsfunktion. Trycksår under pågående vård. Ett flertal självmord. Livshotande högt blodsocker. Behöver jag fortsätta?
Ett stort antal patienter vårdas årligen på våra sjukhus på grund av skador som samma sjukhus har orsakat. En annan grupp som vårdas på sjukhusen är patienter som fått skador av olika läkemedel utskrivna av olika läkare för olika sjukdomar, utan att någon tar ansvar för hur de samverkar.
Till Löf (Landstingens försäkringsbolag) har från Gotland anmälts 123 fall av vårdskador.år 2018. En klar ökning från året innan. Hur många klagomål som kommit in till hälso-och sjukvårdens patientnämnd på Gotland har jag inte – trots idogt sökande kunnat hitta någon statistik på. Men jag minns från ett tidigare år flera klagomål till nämnden från patienter som kände sig nonchalerade av läkare. Det är inte endast uppenbara skador som räknas till brister i vården. Personalens attityd är nog så viktig för att man som patient ska känna sig trygg och väl mottagen.
IVO (Inspektionen för vård och omsorg) har i rapporten "Stora brister i den svenska sjukvården" visat att olika verksamheter inte samverkar kring patienten och dennes vårdbehov. Att detta inte sker leder till en försämrad upplevelse för den enskilde, sämre kvalitet på vården, ökade kostnader och sämre effektivitet
Ett av vårdens största utmaningar är bemanning och kompetens. Kompetensbristen kan leda till brister i undersökningar och bedömningar, vilket i sin tur kan leda till utebliven eller fördröjd diagnos, skriver IVO.
Tveklöst gör sjuksköterskor och undersköterskor i vården ett enastående arbete. Det är inte det jag ifrågasätter.