En ny översiktsplan tar man inte fram i en handvändning. Efter ett antal samråd och dialoger med medborgare, näringsliv och organisationer har över 500 yttranden hanterats och efter granskning har 200 synpunkter inkommit.
Översiktsplanen ska bidra till en långsiktigt hållbar utveckling och till ett tryggt och inkluderande samhälle där alla människor kan bo och trivas. Målet är att skapa förutsättningar för byggande och bostadsförsörjning och möjliggöra fler än 10 000 nya bostäder av varierad sort över hela ön.
Ett nyckelbegrepp i planförslaget är resurseffektiv bebyggelse. En resurseffektiv lokalisering av ny bebyggelse och infrastruktur skapar förutsättningar för fortsatt utveckling av hela Gotland. Större bebyggelse föreslås i första hand kring tätorter och skolorter, vilket skapar möjligheter att nyttja infrastruktur, såsom vägar, vatten och avlopp, energi och andra resurser på bästa sätt. Det bidrar även till att stärka möjligheten att bibehålla och utveckla ett varierat serviceutbud inom rimligt avstånd över hela ön.
Detta hindrar dock inte byggnation utanför tätorterna. Alla bygglov hanteras individuellt. Översiktsplanen är inget hinder, utan ett verktyg för att styra och underlätta Gotlands utveckling. Dessutom stärker satsningar på bebyggelse i serviceorter och skolorter även landsbygden utanför tätort då de blir ett nav i landsbygdssystemet.
Översiktsplanen genomsyras av ett hållbart klimat- och miljöperspektiv. Bland annat hanteras miljökvalitetsnormerna och utvecklade riktlinjer för hur regionen bör hantera förändringar i klimatet långsiktigt. Det finns även riktlinjer för en mer hållbar transport för att bidra till minskade utsläpp och riktlinjer för vindkraft, en viktig nyckel i Gotlands energiomställning. En resurseffektiv bebyggelseutveckling bidrar också till grönare miljöer för bättre välmående och livsvillkor. Dessutom är översiktsplanen samordnad med Vattentjänstplanen. Det innebär att vi har bättre förutsättningar att säkerställa och förbättra VA-försörjningen på Gotland.
I översiktsplanen pekar vi också ut Sudersand och Tofta till framtida LIS-områden för att viss exploatering ska vara möjlig för att kunna möjliggöra service till både gotlänningar och turister som vill besöka våra stränder.
Vi är stolta att kunna besluta om en ny översiktsplan om skapar förutsättningar för en hållbar utveckling. För alla gotlänningar idag och i framtiden.