Ett tidigt besked var att Bromma flygplats ska finnas kvar och fortsätta bidra till vår tillgänglighet.
Uppdrag har också getts till Svenska kraftnät att utöka elöverföringskapaciteten till ön, vilket nu leder till att de bygger två nya kablar till ön. Dessutom har ett ekonomiskt stöd införts för att sänka biljettpriserna i Gotlandstrafiken, som skjutit i höjden till följd av höga drivmedelspriser. Äntligen har vi en regering som ser Gotlands behov och agerar.
Nyligen presenterade statsrådet Andreas Carlson (KD) också att regeringen kommer ta nästa steg för att skapa ny reservhamnskapacitet på Gotland. Trafikverket får i uppdrag att tillsammans med andra myndigheter inleda utredningar avseende Kappelshamn och vilka investeringar som krävs där. Det är en fortsättning på det arbete som inleddes under 2023, och målet är att en reservhamn – som ska klara båtar av Gotlandstrafikens storlek – ska stå klar senast 2030.
Vi som bor här, de företag som har verksamhet här och de samhällsviktiga verksamheter vi förlitar oss på är beroende av att det finns tillgång till en fungerande hamn. En reservhamn är av stor betydelse för totalförsvaret, eftersom den skapar en robusthet och redundans i läge av kris. Utan fungerande sjötransporter kan inte det gotländska samhället fungera på ett bra sätt över tid.
De frivilliga försvarsorganisationerna, Moderaterna på Gotland och Länsstyrelsen Gotland har alla drivit frågan om en gotländsk reservhamn. Men när länsstyrelsen presenterade sin rapport om behovet av en ny reservhamn, i januari 2020, så lades den tyvärr i byrålådan av den dåvarande rödgröna regeringen. Att den nya regeringen prioriterar och agerar annorlunda är bra för Gotland.
Behovet av krisberedskap och civilt försvar förtjänar större uppmärksamhet, inte minst givet det försämrade läget i vårt närområde. Med en gotländsk reservhamn adresseras detta på ett mycket tydligt och handfast sätt. Så tar regeringen ansvar för att bygga motståndskraft i den allvarstid vi nu befinner oss i.