Är brottsligheten verkligen den viktigaste frågan?

"Brottsligheten har alltså ett större genomslag än vad den förtjänar. Det beror främst på att media driver frågorna eftersom det säljer och skapar obefogad oro."

"Brottsligheten har alltså ett större genomslag än vad den förtjänar. Det beror främst på att media driver frågorna eftersom det säljer och skapar obefogad oro."

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-11-19 11:23
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När väljarna listar de tio viktigaste politikområden kommer sjukvård, lag och ordning, invandring/integration högt (över 50 procent). Skola och miljö/klimat hamnar längre ned. 

Det får en att fundera över vad som styr människors prioriteringar. Att sjukvård hamnar högt är naturligt eftersom vi alla är beroende av en väl fungerande sjukvård. Att ”Lag och ordning”, det vill säga brottsligheten ses som nästan lika viktig har att göra med den våldsamma gängkriminaliteten. 

De talrika skjutningarna i uppgörelser mellan grovt kriminella är en stor tragedi, särskild för de drabbade, anhöriga och många av de som bor i dessa utsatta områden. Här finns även kopplingen till det andra toppnoterade politikområdet; invandring/integration. Men för befolkningen i stort har den grova brottsligheten noll inverkan på deras dagliga liv. 

Brottsligheten har alltså ett större genomslag än vad den förtjänar. Det beror främst på att media driver frågorna eftersom det säljer och skapar obefogad oro. Det är mycket mer spännande att läsa om kriminalitet, reell eller fiktiv som i kriminalserier och i deckare, än om utbildnings- eller skattepolitik för att ta några exempel. 

Ett visst parti har vunnit sina framgångar på att utnyttja detta faktum och har under hand fått de flesta andra partier att tävla kring vilka som kräver de hårdaste tagen. Folk tenderar alltså att rösta upplevelsebaserat där känslor av oro och rädsla spelar en avgörande roll. Områden som faktiskt har en stor inverkan på människors liv, såsom jobb, skola, miljö/klimat, skatter, bostadspolitik, energi och äldreomsorg hamnar längre ned på listan. Det oroar mig.