Är Fornsalen inte intresserad av vår fornhistoria?

Inför Gotlands Fornvänners årsmöte hade jag lämnat in några motioner om slipskårorna.

"Jag uppfattar att man på Fornsalen är ointresserad av slipskårorna. C-14-dateringar har jag fått bekosta själv trots att det borde ligga i det allmännas intresse".

"Jag uppfattar att man på Fornsalen är ointresserad av slipskårorna. C-14-dateringar har jag fått bekosta själv trots att det borde ligga i det allmännas intresse".

Foto: Söderlund Tommy

Insändare2023-05-10 18:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Besökare på Gotlands Fornsal får ingen relevant information trots att de finns representerade i så gott som alla Gotlands 92 socknar.

Det enda som finns är några slipskåror på en bildsten vilket inte är typiskt. På en skylt står att dessa tillkommit senare, vilket är helt fel. Slipskåror på bildstenar är avbrutna och fanns alltså redan på hällen som höggs om till bildsten.

Minst ett äkta slipskåreblock borde finnas i museets utställningar och med relevant information. Där bör stå att det finns cirka 3 600 kända slipskåror varav 800 i fast häll och resten i 900 block av olika stensorter. 

Dessutom har de cirkulär form i längdriktningen och med avfasade ändar. En sådan har tillverkats vid ett experiment med en pendelanordning. En viktig detalj är avfasningen i ändarna. Saknas den är slipskåran/stenen avbruten (som på bildstenen i bildstenshallen).

I samband med min masteruppsats i arkeologi gjorde jag 2019 en arkeologisk utgrävning vid en slipskåresten som låg i kanten av en å och där svämsand avlagrats under årtusenden. En meter under nuvarande marknivå hittades ett tunt lager med slipmjöl från slipskårorna. Med ledning av lagerföljden blir dateringen yngre stenålder.

I Frankrike har jag fotograferat slipskåror på undersidan av ett takblock i en stenkammargrav från stenåldern.

Jag hittade också snäckskal och samlade in några milligram i lagret med slipmjöl, men C-14-datering gav 8 500 år! Ett par decimeter högre upp hittades en träbit där C-14 också gav 8 500 år inom felmarginalerna! Ett totalt mysterium som det verkar. Men mysteriet har jag löst och en artikel om det kommer i ”Från Gutabygd”.

Jag uppfattar att man på Fornsalen är ointresserad av slipskårorna. C-14-dateringar har jag fått bekosta själv trots att det borde ligga i det allmännas intresse.

Jag har också framfört att det måste göras fler arkeologiska undersökningar. Det är viktigt att få reda på vilket folk/kultur som gjorde dem och för vilka de var så betydelsefulla.

Man svarade att museet kan göra sådana underökningar men de har inga pengar. Men då får man söka pengar, statliga eller andra. Man kan börja med att gräva ett större område intill stenen där jag grävde. Chansen är att man hittar organiskt material som kan C-14-dateras. Man kan också datera kvartssanden och få fram hur lång tid som gått sedan den sist utsattes för ljus.

Frågan är om viljan finns.