Svar på Hannes Müllers insändare "Oroliga frågor till landshövdingen".
Det pågår sedan flera år ett långsiktigt arbete med att på nytt bygga upp totalförsvaret i Sverige. I detta ingår förstärkningar inom det militära såväl som det civila försvaret.
Arbetet med det civila försvaret omfattar hela samhället; från regering och riksdag som fattar beslut om inriktningen, till statliga myndigheter, kommuner, organisationer, näringsliv och de enskilda hushållen som på olika vis bidrar till Sveriges beredskap. På regional nivå samordnas arbetet av länsstyrelserna.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vill att alla kommuner i landet ska ha en plan för utrymning i händelse av kris eller krig. Planeringen för detta pågår på Gotland.
Det kan handla om utrymning av tätort men även om storskalig utrymning av hela Gotland till andra län. Anfallskriget mot Ukraina har tyvärr visat att infrastruktur på inget vis är fredad från militära angrepp bara för att den är civil.
Gotlandstrafiken har i alla tider haft en stor betydelse för totalförsvaret och krisberedskapen på Gotland, och spelar vid sidan av andra transportresurser en viktig roll även i händelse av kris eller krig.
Robustheten i sjötransporterna mellan Gotland och fastlandet behöver stärkas, och det är av den anledningen som Trafikverket just nu snabbutreder förutsättningarna för en reservhamn på Gotland.