Återbetalning till oss födda 1957

Insändare2024-06-04 03:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För ungefär 1,5 år sedan hade jag insändare i flera lokaltidningar angående orättvisan i pensionssystemet för oss födda 1957. Min förhoppning var att få draghjälp i protesterna mot denna orättvisa. 

Tyvärr lyste draghjälpen med sin frånvaro, men det hände saker ändå. I början av 2023 startade gruppen ”Född 57 – åldersdiskriminerad och straffbeskattad av riksdagen” på Facebook. Gruppen med cirka 6 500 medlemmar startade olika former av protester mot berörda myndigheter och till slut kunde politikerna inte blunda längre.

Den 29 maj i år klubbade riksdagen igenom att ”kompensation” ska utgå till 57:orna och av bara farten ska man även se till att födda 1959 inte drabbas av samma sak.

Det verkar som om pengarna sätts in automatiskt på skattekontot och enligt Skatteverket sker utbetalningen första veckan i juli för de allra flesta. Känns lite som en seger för oss som kämpat mot orättvisan. Tyvärr blir det nog ingen återbetalning av ränta eller på den för höga arbetsgivaravgiften som företagen betalat för anställda födda 1957, men sista ordet är inte sagt där.

På alla håll nämns ”kompensation”, som jag tycker det är helt fel ordval. Det är en återbetalning av slantar vi 57:or blivit bestulna på. Nu återstår att se om alla får tillbaka det man är berättigad till, eller om berörda myndigheter hittar något kryphål i lagen.

Jag är fortfarande förvånad över hur tysta 57:orna på Gotland varit under den här perioden. Hur som helst, tack till alla som orkat kämpa och att rättvisan äntligen segrat (förhoppningsvis).