Återskapat vikingaliv för en vecka

Jag läser på Stavgards hemsida att det i vecka 31 blir det vikingavecka.

Erik Nylén från Riksantikvarieämbetet går igenom fyndet på plats pingsten 1975.

Erik Nylén från Riksantikvarieämbetet går igenom fyndet på plats pingsten 1975.

Foto: Anders Salomonsson, 1975

Insändare2024-07-29 10:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Entusiaster från hela landet kommer resande för att bo i vikingatida tält, resa marknadsstånd, laga mat över öppen eld, ägna sig åt hantverk, pröva bågskytte och smide, lyssna på berättelser och kolla uppvisningar. Hur gjordes lerkärlen? Fanns det drejskiva på vikingatiden? Hur tung är en brynja?

Allt började med den osannolika historien om hur några åttondeklassare från Högbyskolan på Hemse av en slump hittade en stor silverskatt, som vikingahövdingen Stavar hade gömt undan för tusen år sedan. Det är nu nästan ett halvt sekel sedan skatten kom i dagen och hela historien berättas i den nyutkomna boken ”Bara gör det! Haggan, ungarna och Stavgard”. 

Haggan, Harriet Löwenhielm, var en av de båda lärare vid Högbyskolan, den andre var PG Werkelin, som hade tagit med sig en grupp elever för att under pingsthelgen 1975 leva järnåldersliv vid Bandelundaviken. Det gjorde de, men dessutom hittade ungdomarna 1441 arabiska silvermynt från 900-talet.
Nu finns alltså hela storyn dokumenterad i en nyutkommen bok och i månadsskiftet juli/augusti är det fullt pådrag på Stavgard för att återskapa vikingatida liv.