Att använda vår demokrati är att vårda den

1921 genomfördes det första riksdagsvalet där både män och kvinnor hade rösträtt. Under de hundra år som gått har vi många gånger påmints om att demokratin inte är självklar.

Din röst bidrar till bålverket för vårt samhällssystem och våra friheter.

Din röst bidrar till bålverket för vårt samhällssystem och våra friheter.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-03-18 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inte minst under de senaste veckorna. Mindre än 100 mil från Gotlands kust pågår ett krig där Ukrainas invånare är beredda att offra sina liv för frihet, demokrati och nationell självständighet. Sällan har det varit viktigare att stå upp för de värderingar som den svenska demokratin bygger på. 

Demokrati är inte något som bara berör våra förtroendevalda politiker. Den angår oss alla. Den lägger grunden för fri- och rättigheter som påverkar både samhällslivet och våra personliga liv:

Vi får tro vad vi vill och älska vem vi vill. Vi kan uttrycka vad vi tycker och argumentera för det. 

Vi har ett levande civilsamhälle och ett oberoende rättsväsende. Vi har fria medier som kan berätta för oss om det som händer i vår omvärld, utan att det förvrängs av de styrande. Inte minst här på Gotland, där radio-, tv- och tidningsjournalister granskar hur bland annat ansvariga myndigheter utför sina uppdrag. Och en gång vart fjärde år får vi rösta fram dem som ska företräda oss.  

På valdagen bekräftas en av de utmaningar som den svenska demokratin står inför. Trots det höga valdeltagandet avstår många från att rösta. Alla känner sig inte delaktiga. Gotland följer riksstatistiken: Den som har låg lön är inte lika benägen att rösta som den som tjänar mer. Och svenskar som är födda i andra länder har ett lägre valdeltagande än de som är födda i Sverige. 

En annan utmaning är det hårdnande debattklimatet. Var fjärde politiker uppger att de utsätts för trakasserier eller hot. Vissa väljer att hoppa av sina uppdrag och röster tystnar. 

Så får det inte vara. I demokratin ska vitt skilda åsikter kunna brytas mot varandra. För att det ska fungera krävs att vi har en samsyn om att allas röster är viktiga. 

Vi som lever nu får skörda frukterna av kampen för rösträtt. Om vi vill föra det arvet vidare måste vi försvara och utveckla vår demokrati. Det gör vi bäst genom att använda den. Så engagera dig, diskutera – och gå och rösta! 

Demokratijubileet har uppmärksammats på många sätt. Bland annat med Demokratistugan, ett mobilt kunskapscenter, som har turnerat landet runt. Nu är det Gotlands tur. Den 24–26 mars står Demokratistugan på Östercentrum i Visby.  

Kom förbi och lär dig mer om demokratins historia, nutid och framtid. Och ta chansen att framföra dina åsikter om hur demokratin kan utvecklas de kommande hundra åren. Demokratin är värd att värna varje dag!