Att bita sig själv i svansen

Kommentar angående artikeln ”Jag önskar ni kunde se allt bra vi gör” (GT 16/2).

"Jag menar, att har en boende blivit ordinerad någon form av larm i sin lägenhet så finns det en anledning till det."

"Jag menar, att har en boende blivit ordinerad någon form av larm i sin lägenhet så finns det en anledning till det."

Foto: Henrik Montgomery / TT

Insändare2022-02-23 13:36
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

All avvikelsehantering inom vård- och omsorg syftar till att bedriva ett kontinuerligt förbättringsarbete i sin verksamhet. En egenkontroll som möjliggör att fel och brister kan identifieras och åtgärdas.

Enhetschef Jenny Lindgren, Roma äldreboende, refererar till en incident där ett larm har vänts ”in mot väggen” och en boende på morgonen hittats ”på golvet med avföring i byxorna och runt omkring sig”. Hon menar, att en anledning till denna händelse kan bero på att den boende inte velat ha larmet framställt. 

Jag menar, att har en boende blivit ordinerad någon form av larm i sin lägenhet så finns det en anledning till det. En trolig orsak är att den boende är demenssjuk, fallrisk förekommer, den boende behöver stöd av personal vid toalettbesök nattetid. 

Att ställa undan en larmanordning, menar jag, är att öka risken för fallolyckor eller incidenter som den Jenny Lindgren tar upp. Larmet är ordinerat för att värna om och erbjuda den boende ett tryggt, säkert och värdigt boende. 

Jenny Lindgren fortsätter att uttala sig om inkontinensskydd som ska kunna hålla hela natten och om detta utbildas personalen. 
De boende ska få sova ostört, utan att personal kommer in och stör deras nattsömn. Deras rätt till självbestämmande ska respekteras, menar Jenny Lindgren, även om vi kan få ”backa ibland” om byte av inkontinensskydd behövs nattetid.

Jag menar, att ett inkontinensskydd alltid är ett inkontinensskydd oavsett storlek eller form.
Att som dement, sjuk, beroende av stöd vid toalettbesök bli lämnad och liggande nattetid med ett använt inkontinensskydd, kan aldrig ses som ett gott omhändertagande. 

Det vi i förlängningen får ta del av är såriga hudpartier, trycksår, oro och ångest hos boende. Det i samband med att de inte heller ges tillfälle att byta kroppsställning vid byte av inkontinensskydd, i och med att en "ostörd natt" prioriteras.

Indirekt skulle man kunna utläsa av resonemanget att det samtidigt innebär en besparing för Region Gotland, då färre insatser utförs nattetid av färre anställda.

Då är vi snubblande nära den ekonomiska vinning som eftersträvas, oavsett om vi bedriver vård och omsorg i privat eller offentlig regi.
Av detta skapas inte en bra äldreomsorg.