Jag håller med! Jag är också orolig.
När jag gick i skolan så var jag med i musikskolan och fick lära mig spela blockflöjt (klassiker) men den gick över till tvärflöjt, altflöjt och piccolaflöjt. Vi spelade i en orkester som hette Vinddraget kommer jag ihåg.
Jag fick spela på både stora och små evenemang, på äldreboenden, avslutningar, majbrasan och åka till Music Chambers Festival i Göteborg. Dessutom den enda gången jag fick hänga på Liseberg. (Vi hade aldrig haft råd att åka dit själva).
Vi fick spela på paviljongen vilket var en otroligt stor upplevelse. Vi hade så roligt och jag kände mig verkligen som en del av något fint. Jag hade en tillhörighet och vänner med samma intresse. Dessutom var vi lite unika då vi hade en trummis som var blind, det ni!
Hur många barn drömmer inte om att få lära sig spela piano, trumpet, fiol, dansa eller spela teater, eller ens kunna få möjlighet till det?
Här på ön tror jag det dessutom är extra viktigt att det finns ett utbud av olika saker som kan inspirera våra barn och unga. Vad kommer hända om kulturskolan inte kan reda ut detta ekonomiskt?
Ett av ändamålen med bidraget var att göra den kommunala musik och kulturskolan mer jämlik och till att förbättra möjligheterna för barn och unga att delta i verksamheten då avgiften även kunde sänkas.
Vad kommer hända nu när bidraget halveras? Varför vill den sittande regeringen ta bort denna möjlighet?
Att få utöva kultur i olika sammanhang stärker och tryggar en individs uppväxt. Du får ett sammanhang, en tillhörighet. Du växer på många plan i livet och får chans att uttrycka dig på ett pedagogiskt sätt.
Jag tror att då bidraget minskar så kommer inte heller Kulturskolan kunna fortsätta sin verksamhet i den utsträckning de gör nu.
”Uppföljningen visar att bidraget gett två̊ huvudsakliga resultat, vilka är helt i linje med det bidraget fick användas till: Med bidragets hjälp har kulturskolor nått nya målgrupper, precist vilka målgrupperna varit, varierar utifrån kulturskolornas egna målbilder och behov. Bidraget har även använts för att utveckla verksamheten. Bidraget har kort sagt gett kulturskolorna förutsättningar att utvecklas inom de områden som de har fokuserat på̊.” utdrag från Kulturrådets rapport.
Jag ställer mig frågan, varför ta bort något som gynnar våra barn och unga och som dessutom ger positiva resultat?