Planeringen tar höjd för att vi blir helt avskurna

Vad händer om Gotland förlorar elförbindelsen med fastlandet?

"Redundans kan till exempel vara tillgång till reservkraft, men också inventering av beroendekedjor mellan olika sektorer som energi, transporter och it- och telekommunikationer. I den planering vi gör tillsammans tar vi höjd för att Gotland helt eller delvis kan bli avskuret från fastlandet."

"Redundans kan till exempel vara tillgång till reservkraft, men också inventering av beroendekedjor mellan olika sektorer som energi, transporter och it- och telekommunikationer. I den planering vi gör tillsammans tar vi höjd för att Gotland helt eller delvis kan bli avskuret från fastlandet."

Foto: Sofie Regnander

Insändare2022-10-12 15:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

”Fundersam gotlänning” undrar i en insändare hur vi på Gotland skulle klara längre avbrott i vår elförsörjning och vad vi har för reserver för att hålla ön igång om vi förlorar vår elförbindelse med fastlandet. 

Frågeställningen är relevant. En god elförsörjning är kritisk för att vårt moderna samhälle ska kunna fungera som vanligt. Eftersom det just handlar om samhällskritisk verksamhet kan vi av säkerhetsskäl inte ge ett detaljerat svar på hur planeringen ser ut, men vi kan beskriva hur vi tillsammans och inom våra respektive verksamheter arbetar med frågan.

Länsstyrelsen, Region Gotland, Geab och en rad andra aktörer samverkar för att höja robustheten och bygga redundans i samhällsviktig verksamhet. Redundans kan till exempel vara tillgång till reservkraft, men också inventering av beroendekedjor mellan olika sektorer som energi, transporter och it- och telekommunikationer. I den planering vi gör tillsammans tar vi höjd för att Gotland helt eller delvis kan bli avskuret från fastlandet.

Parallellt med det analys- och planeringsarbete vi gör tillsammans arbetar vi med energiförsörjningsfrågorna på varsitt håll inom våra respektive ansvarsområden. I länsstyrelsens roll ingår till exempel att kontinuerligt utveckla länets krisberedskap och civila försvar. Energiförsörjning ingår i denna beredskapsplanering. 

Region Gotland ansvarar för att den samhällsviktiga verksamhet de bedriver ska fungera även i ansträngda lägen och krissituationer och Geab ansvarar för att säkra en trygg leverans av el till länets alla elnätskunder. Varje verksamhetsutövare ansvarar också för frågor som rör skydd, säkerhet och bevakning av sina skyddsvärda anläggningar. Vattenfall ansvarar till exempel i egenskap av ägare för säkerheten kring elkabeln till Gotland.

Trots en god planering skulle vi tillfälligt kunna ställas inför situationer där elen inte räcker till. Energimyndigheten har bedömt att elförsörjningen i Sverige är stabil, trots ett bekymmersamt omvärldsläge, men det finns en ökad risk för problem under de högst belastade timmarna i vinter. 

Om vi skulle ställas inför ett läge där elen i landet inte räcker till kan Svenska kraftnät besluta om manuell förbrukningsfrånkoppling. Det innebär att områden tillfälligtvis, troligen under ett par timmar, kopplas bort från elnätet. För det finns en särskild prioritetsordning som vi tagit fram tillsammans som säkrar att samhällskonsekvenserna blir så små som möjligt.