Attendos ekvation går inte ihop

Insändare2022-08-28 09:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Attendos verksamhetschefer på Gotland går i sin insändare ”Vi är med och utvecklar omsorgen på Gotland” ut med att de senaste åren varit en prövning för alla som bor, har närstående eller arbetar på ett äldreboende. 
Det kan de allra flesta instämma i och framför allt de som har blivit berörda av Attendos brist på god vård och omsorg.

Det är inte genom ett ”stort förtroende” Attendo har getts möjlighet att driva äldrevård på Gotland, vilket står att läsa i insändaren. Förtroende är något över tid, som arbetas upp ömsesidigt mellan de parter som är inblandade. 
Jag vill nog mena, att det förtroendet har saknats många gånger under Attendos 20 år på Gotland.
Däremot gavs Attendo ett väldigt stort ansvar att förvalta delar av öns äldrevård, när de gjorde sitt intåg på den gotländska arbetsmarknaden.
Ett vinstdrivande företag med mål att maximera sin vinst till minimal kostnad,

Vi läser att bristen på personal och sommarvikarier har orsakat många av de fel och brister som uppdagats på främst Terra Novas äldreboende. Samtidigt är Attendos lönsamhet, läs affärsidé, beroende av en minimerad bemanning.
Hur går denna ekvation ihop? Sanningen är, den går inte ihop.

Medarbetare har fått arbeta extrapass och skjutit på sina semestrar och det tror man sig bero på engagemang. Troligare är att medarbetare känt sig tvungna att ”ställa upp” för verksamheten och varandra, de boende, ledningen.
Därefter påpekas att medarbetare framför missnöje och att man gör det man kan, för att ”lyssna och tillmötesgå deras önskemål”. 

Medarbetares ”missnöje” är troligtvis i de flesta fall en önskan om en arbetsmiljö där de boendes behov av vård och omsorg kan tillgodoses. 
Flera händer som kan hjälpa, vårda, trösta – ge av sin tid. 
Flera ögon som kan se, uppmärksamma, föra vidare sina iakttagelser. 

Den stora mängd avvikelser som skrivits på äldreboendet Terra Nova förklaras med att alla avvikande händelser rapporteras, i syfte att förbättra sin verksamhet. Det är sant, men man kan också vända på det och mena, att få avvikelser tyder på hög andel klara rutiner och riktlinjer i verksamheten.

Medarbetare ger sitt yttersta för att räcka till. De får arbeta under tidspress med utökade arbetsuppgifter. 
Medarbetare får avsluta sina arbetspass med en känsla av otillräcklighet. 
Tiden har inte räckt till. Inte heller denna dag.
Är detta vad Attendos verksamhetschefer menar med en "trygg äldreomsorg med hög kvalitet på Gotland"?