Frågan är varför det som inte får hända, händer inom äldreomsorgen? Svaret är att uppdraget oftast är omöjligt att utföra utan de rätta resurserna, bristande kunskap eller på bristande intresse och bristande ansvarstagande hos beslutsfattare. Billighetsprincipen gäller.
På äldreboenden i dag är majoriteten 90 år och över, med mycket stort behov av vård (vilar under hälso- och sjukvårdslagen, HSV) och med många nedsatta funktioner (vilar under socialtjänstlagen, SOL). Politiska beslut tas av socialnämnden.
De som kommer till ett äldreboende i dag gör det oftast på grund av sjukdom. Sjukdom/ar som omöjliggör att de kan bo kvar i hemmet. Med andra ord de boende är vårdkrävande, vilket innebär krav på välutbildade och erfarna sjuksköterskor, undersköterskor och bra tillgång till läkare.
Det som beskrivs i GT, 1 februari, 2022, angående avvikelser på Attendo, Terra Nova, är sådant som aldrig får hända, men händer.
"Attendos rykte är lite solkat i kanten”, citat Rolf Öström. Det gäller i allra högsta grad även honom själv, i egenskap av ordförande i socialnämnden.
De som bor på våra äldreboenden är människor med rätt till ett värdigt liv. Något som aldrig kan ifrågasättas. Personalen kämpar mig veterligen på för att göra sitt bästa utifrån dem förutsättningar de har. Att en erfaren undersköterskas varningsord i olika insändare inte tas på allvar, visar på den bristande respekt och okunskap som råder på beslutande nivå. De brister som pekas ut både av henne och andra samt anhöriga leder till det som hänt på Attendo Terra Nova.
Jag och många andra med mig vill att våra skattepengar används i verksamheten, inte till vinstutdelning. Skyll inte på personal och chef. Ni måste ta på er ansvaret för de beslut ni tagit. Attendo-koncernens vinst på 135 miljoner i tredje kvartalet 2021 talar sitt tydliga språk. Vinsten kommer från skattepengar som tas ur våra fickor men betalas tyvärr också av våra äldre i form av vårdskador och undermålig omvårdnad. Attendos vinst är vår förlust.