Badbrygga är ett allmänintresse för bygden

Enligt regionens Badplatsstrategi är “Badstränderna ryggraden i Gotlands turistutbud”. Trots detta avvecklar regionen skötseln av badplatser, som inte ligger på regionens mark.

Vem ska överbrygga problemen i Kvarnåkershamn?

Vem ska överbrygga problemen i Kvarnåkershamn?

Foto: Dennis Pettersson

Insändare2022-09-12 11:39
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den södra badbryggan i Kvarnåkershamn är ett exempel på följderna av strategin. 

Bryggan, anlagd på 1960-talet, sköttes av kommunen till 2001. År 2005 överförde kommunen bryggan till Södra Kvarnåkershamns samfällighetsförening. Detta trots att föreningen enligt lagen inte får förvalta och ta ut avgifter av medlemmar för anläggningar som inte ingår i anläggningsbeslutet. 

Ändå har föreningen skött bryggan sedan övertagandet. Bryggan nyttjas av närboende, men kanske främst av boende och turister inom ett stort omland. Varma sommardagar fylls stranden av människor och bilar. I Guteinfo annonseras badbryggan med bild som en allmän brygga, trots att den under många år skötts privat.

Bryggan har enligt två stora företag nått sin tekniska livslängd och måste repareras under kommande år, för totalt upp till cirka 1,5 miljoner kronor. Några fastighetsägare har anfört talan i domstol mot ett stämmobeslut i år om en akut större delrenovering. Anmälan har lett till oenighet mellan medlemmarna om lagen ska följas eller inte. Stämmobeslutet att uttaxera kostnaden av medlemmarna är nu dock upphävt genom mark- och miljödomstolens dom. Frågan är hur bryggan ska kunna förvaltas i fortsättningen?

Det borde vara självklart att regionen förvaltar allmänna bryggor på välbesökta badplatser. I stället för att regionen helt avhänder sig skötseln av allmänna bryggor skulle en möjlighet kunna vara att särskilda föreningar bildas för förvaltning på frivillig grund av bryggorna med medlemmar från hela omlandet och med visst stöd av regionen;  regionen skulle kunna bidra till finansieringen när det krävs belopp för underhåll, som inte kan täckas genom medlemsavgifter och eventuell sponsring. 

Ett förslag är därför att Badplatsstrategin ses över och utvecklas med en modell med regional/lokal samverkan mellan regionen och föreningar som på frivillig grund åtar sig att förvalta bryggorna. Det är dags att regionen tar ett överordnat ansvar för det viktiga allmänintresset att uppfylla strategins mål att “Badstränderna är ryggraden i Gotlands turistutbud”.