Baldakinen i domkyrkan visas för allmänheten

Insändare2024-04-11 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För tjugo år sedan begärde dåvarande länsantikvarie Joakim Hansson att domkyrkoförsamlingen skulle söka Kyrkoantikvarisk ersättning för att restaurera den så kallade baldakinen. Medel beviljades och arbetet utfördes. När arbetena på baldakinen var utförda, hölls ett möte mellan länsantikvarien, dåvarande biskop Lennart Koskinen och kyrkorådet för att diskutera om baldakinen skulle kunna placeras i kyrkorummet. Och beslutet var enhälligt om att baldakinen även fortsättningsvis skulle förvaras på ett säkert sätt på vinden.
Precis som Dick Harrison skriver så vet man inte var baldakinen har stått. Kyrkans utseende har förändrats många gånger genom århundradena sedan den stod färdig för 800 år sedan. Senaste gången en större förändring gjordes av själva kyrkorummet var under restaureringen i mitten på 1980-talet; en mindre förändring när glasdörrar sattes in i väster och entrén förändrades för några år sedan. Dick Harrison har på beställning av domkyrkoförsamlingen skrivit en bok om domkyrkans 800 år. När den kommer ut under jubileumsåret nästa år, så kan man läsa om alla de olika om- och tillbyggnader som gjorts.
Visby domkyrkoförsamling satsar på att utveckla visningar av kyrkan av olika slag. Visning av vinden ingår i detta koncept. Och då är baldakinen ett av många intressanta föremål som presenteras.