Barn- och elevhälsans främsta uppdrag är att arbeta hälsofrämjande och förebyggande.
Många barn mår dåligt och barn- och elevhälsan måste finnas där för de barn som behöver stöd omedelbart. I rapporteringar till barn- och utbildningsnämnden blir det tydligt vilket jobb barn- och elevhälsan gör för att ge stöd åt dessa barn. Men det förebyggande arbetet måste också kunna prioriteras.
Det är i det förebyggande arbetet som vi kan minska risken för att barnen drabbas av psykisk ohälsa. Det är också i det förebyggande arbetet som vi kan nå de barn som behöver extra stöd eller som har det tufft hemma.
Det är inte så att barn- och elevhälsan struntar i sitt främsta uppdrag, de har helt enkelt inte fått tillräckligt budgeterade medel för att hinna med att göra både och.
Det blir påtagligt tydligt när man tittar på siffrorna; en skolpsykolog på Gotland har hand om cirka 750 elever och en kurator cirka 560 elever. Akademikerförbundet SSR:s rekommendationer för en skolpsykolog är 500 elever och 300 elever för en kurator. Region Gotland kan bättre än så här!
Miljöpartiet har lämnat in en motion om att Region Gotland ska följa Akademikerförbundets rekommendationer. Vi anser att barn- och elevhälsan är grundläggande, barnen spenderar många timmar i skolan och det behöver det finnas personal som kan se dessa barn i den miljön.
Vi vill att alla barn som går i skola på landsbygden ska ha lika lätt att träffa en kurator som de barn som går i en stor skola i stan. För att uppnå en jämlik skola över hela ön måste vi se till att barn- och elevhälsan är tillräckligt dimensionerad för att klara av sitt främsta uppdrag.