Bassäng på Visborg blir betongbåt

Insändare2021-06-10 20:23
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att det inte är lämpligt att bygga ett badhus bredvid idrottshallen på Visborg, på grund av grundvattnets nivåer och närheten till en kommunal vattentäkt, har varit känt en längre tid inom Region Gotland (RG). Byggnader under mark är inte fungerande på Visborg. Ledningen inom RG är projektägare av badhusprojektet. Projektägarna har vetat om problemet med grundvattnet under förstudiearbetet, men har valt att inte ta hänsyn till det.

Ett badhus är en byggnad som kräver en stor bassängvolym, som i princip alltid består av en betongkonstruktion. För att få ekonomi i byggnaden och inte göra den för hög så vill man såklart gräva ned bassängen under mark. Problemet är att på den plats man pekat ut för badhuset (det vill säga bredvid ICA MAXI-arena) är grundvattennivån väldigt nära mark stora delar av året. Det innebär att om man tvingar ned en bassängvolym under marken så har man byggt en ”betongbåt”. Ja, visst man kan ankra fast ”båten” och påla ned till berg med mera I detta fall 15 meter till berg.

Men det finns andra placeringar av ett badhus som är bättre av andra orsaker också. Varför inte lägga badhuset vid ishallen? Ni som är insatta i värme och kyla känner ju till de stora energivinsterna med att växla kyla och värme mellan just denna typ av byggnader.

Ett badhus på Visborg riskerar också bli ett stort ingrepp på grundvattenmatningen, det vill säga vatten som fyller på vattentäkten. Bara ett stenkast ifrån den tänkta platsen på Visborg, så ligger vattentäkt som förser stora delar av Visby med vatten. Om man skulle välja att bygga ett badhus vid just Visborg och tvinga ned konstruktionen i mark så behöver man dränera bort vatten året om, på grund av de höga grundvattennivåerna. Vatten som skulle ha blivit grundvatten till den kommunala vattentäkten. Grundvattenmatningen kommer därför med största sannolikhet att påverkas i den kommunala vattentäkten.

Att vi har vattenbrist i Visby är ju ingen nyhet. Vi behöver vara rädda om varje droppe sötvatten som vi har på ön.