Torsten Flemming skriver, GT 15/9, att Gotland "har brist på lärare som är behöriga att undervisa i sitt ämne och att sätta betyg. Och det kommer att bli ännu färre behöriga lärare framåt, då inte tillräckligt många studerar till lärare. Det här är ett problem som finns i hela Sverige. Då måste vi tänka på hur vi bäst gör nytta av de behöriga lärare vi har".
Käre Torsten, jag skulle vilja be dig och Region Gotland att fundera över hur ni behandlar era behöriga lärare? Jag har i ett antal år jobbat tillsammans med en obehörig kollega. Hen har inte gått en dag på en lärarutbildning men har ändå jobbat i över tjugo år åt regionen.
Hen har 956 kronor lägre lön i månaden än vad jag har, som har jobbat som lärare i 27 år. När man betänker att jag betalar 1 596 kronor i månaden på mitt studielån och därtill 300 kronor i månaden i facklig avgift, har jag i själva verket en lägre disponibel inkomst efter skatt än min kollega. Själv har jag gått sex år på universitetet och har ett antal examina utöver min lärarutbildning.
Sanningen är att regionen inte bryr sig ett dugg om vår behörighet när vi ska lönesättas. Då kvittar det om vi har all behörighet i världen. Kollegan är förvisso visstidsanställd och blir anställd för ett läsår i taget men har ändå full lön över loven.
Enda gången som vår behörighet efterfrågas eller värdesätts är när vi ska skriva under betygen åt våra obehöriga kollegor. Vi har Sveriges lägsta lärarlöner på Gotland, en fullständigt obegriplig och subjektiv lönesättning och ändå funderar du på hur "ni bäst gör nytta av de behöriga lärare vi har".
Det skulle vara klädsamt om ni i stället funderade över hur ni behandlar era behöriga lärare och hur ni ska få dem att stanna kvar!