Nu och då ser vi i media hur någon kört på ett rådjur och de flesta av oss har nog noterat att man ser dem allt oftare vid vägar och ute på fälten. Det vi inte ser är skogsägarnas kamp med att återplantera avverkad skog som inte får vara ifred och växa. Den växande skogen bidrar på flera sätt till ett hållbart klimat och jag vågar påstå att betesskadorna på ungtallen är så stora att omställningen till ett fossilfritt samhälle hotas!
När träden växer tar de upp koldioxid, faktiskt hela 83 procent av Sveriges samlade utsläpp av koldioxid. Och när de avverkas kan de användas till allt som vi idag gör av olja. Kläder, bioplaster, delar till flygplan, flygbränsle, läskburkar och till och med batterier. Träden gör alltså dubbel klimatnytta, både när de växer och när de används. Men nu hotas tillväxten av skog på Gotland! Enligt en inventering som Skogsstyrelsen på Gotland genomfört så är andelen tallar med en årsskada 12 procent för 2021 vilket innebär en mycket svår skadenivå och det behövs kraftfulla, resoluta åtgärder för att minska skadenivån, i en del nyplanteringar är det 100% skadat!
Jakttraditioner och förvaltningssystem har kommit i otakt med verklighetens viltsituation, med stora stammar av rådjur och stora skador som följd. Jag uppmanar nu markägare inklusive kyrkan, Regionen, Länsstyrelsen (naturreservat), Cementa och Nordkalk att se över era jaktarrenden och avtal så att de som har jakträttigheter verkligen jagar. Ett önskvärt läge hade varit en halvering av rådjursstammen!