I samband med min masteruppsats i arkeologi gjorde jag en arkeologisk utgrävning vid en slipskåresten som ligger i kanten av Hörsneån vid dess utlopp i Lina myr. En meter under nuvarande marknivå hittades ett tunt lager med slipmjöl från slipskårorna.
Stratigrafisk datering ger 4 000–5 000 år, det vill säga yngre stenålder. Det bekräftar den tidigare astronomiska dateringen grundad på slipskårornas riktningar.
Jag gjorde också några C14-dateringar som tyvärr på grund av märkliga omständigheter gav en alldeles för hög ålder. Det var snäckskal i lagret med slipmjöl och en bearbetad träbit intill
Snäckskalen gav 7 708 ± 83 BP och träbiten gav 7 650 ± 35
BP. Kalibrerat hamnar båda på a 6 500 f.v.t.
Förklaringen är en stormflod för 8 500 år sedan när området för en tid låg över havsytan.
Jag anser att det är ett riksintresse att forska om slipskårorna. De är en del av vår fornhistoria och som fortfarande är en vit fläck för de flesta. Vi behöver veta vilken kultur och vilket folk som gjorde dem.
Sponsorer borde kunna ställa upp på en så angelägen sak. Slipskårorna kan också vara betydelsefulla för förståelsen av strandförskjutningarna.
Jag har försökt att väcka intresse hos berörda parter om nya undersökningar. Men jag upplever att jag mötts av ointresse. Jag fick till exempel själv bekosta C14-dateringar efter att ha fått nej från ett par olika föreningar som brukar ge stöd åt kulturella ändamål.
Framför allt anser jag Gotlands museum borde ta sitt ansvar.