Svar till Jenny Jarve, ”Ohållbara hållbara scheman”.
Hej Jenny, Du har helt rätt i att strategisk hållbar bemanning har med ekonomi att göra, men i första hand handlar det om att utgå från verksamhetens behov och de vi är till för. Att agera långsiktigt som arbetsgivare kring bemanning och arbetstidsförläggning handlar om att använda våra skattemedel på bästa sätt.
Hållbar bemanning handlar även om att värna om den enskilde medarbetarens regelbundna återhämtning. Det gör vi dels genom att följa våra kollektivavtal, dels genom att utöver vad avtalen säger, försöka anpassa bemanningen utifrån den enskildes behov och önskemål så långt det är möjligt inom ramen för verksamhetens identifierade behov. Individperspektiv och verksamhetsperspektiv går inte alltid ihop. Kompromisser måste göras och ytterst gäller att hitta en gemensam väg. Vi måste kunna utföra vårt uppdrag och säkra att inte olika lösningar innebär att kollegor får en högre arbetsbelastning och sämre arbetsmiljö.
För att lyckas bemanna våra verksamheter med rätt kompetens vid rätt tidpunkt och så hållbart som möjligt behöver vi tänka och agera långsiktigt i dessa frågor. Region Gotlands hållbara arbetstidsförläggning utgår ifrån tre perspektiv.
– Vår bemanning ska utgå från verksamhetens behov, där vi kan säkra, trygga och tillgängliga samhällsinsatser till de vi är till för.
– Vi ska värna om medarbetarens hälsa och skapa förutsättningar för ett långsiktigt och hållbart arbetsliv, där arbetstidsläggningen inte ökar risken för ohälsa.
– Vi tar ansvar för och värnar om att våra skattemedel används på bästa sätt.
Möjligheterna att anställa medarbetare inom vård och omsorg blir alltmer utmanande, vilket gör att det arbetet är högprioriterat inom Region Gotland.
Har du fler funderingar kring detta så är du välkommen att kontakta mig.