Bemanningsanställda som ifrågasätter straffas

"Vanligast är att man faktiskt struntar i att betala ut rätt lön. Som bemanningsanställd är man anställd på heltid och har rätt till heltidslön, även om man inte har något uppdrag. Det kallas garantilön".

"Vanligast är att man faktiskt struntar i att betala ut rätt lön. Som bemanningsanställd är man anställd på heltid och har rätt till heltidslön, även om man inte har något uppdrag. Det kallas garantilön".

Foto: Ingvar Karmhed/TT

Insändare2019-11-05 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bemanningsföretag blir ett allt vanligare inslag på svenska arbetsmarknad. Över 100 000 är anställda i branschen, de flesta unga eller utlandsfödda. 

Fenomenet kan fylla sin funktion för att hantera plötsliga toppar i produktionen eller täcka ett högst tillfälligt behov. År 2000 tecknades det första avtalet inom LO för anställda i bemanningsföretag. 

Avtalet ska förhindra att de egna anställda byts ut mot inhyrda som är billigare på grund av lägre lön och sämre villkor. Men det skulle ju du som chef aldrig bidra till ändå, eller hur? 

Låt mig komma med ett litet tips för att du ska veta att de du har inhyrda blir schysst behandlade av sitt företag. Det vi ser är att ganska många (inte alla) bemanningsföretag uppvisar en oerhörd kreativitet för att runda och mörka innehållet i kollektivavtalet. 

Vanligast är att man faktiskt struntar i att betala ut rätt lön. Som bemanningsanställd är man anställd på heltid och har rätt till heltidslön, även om man inte har något uppdrag. Det kallas garantilön. 

Ett annat sätt att slippa betala ut full lön är att ljuga för sina anställda rakt upp i ansiktet och säga att de måste lämna in begäran om tjänstledighet på 20–25 procent. 

Andra skickar ut anställda på bluffuppdrag eller drar kraftigt ner på deras dygnsvila. Allt i syfte att tjäna pengar. Anställda som ifrågasätter, eller kontaktar facket, riskerar att bli straffade av chefen genom oschysst behandling. Det har jag sett alltför många gånger. 

Så du chef som anlitar bemanningsföretag, ställ ett par kontrollfrågor till företaget och till dem som kommer för att jobba:

De omfattas väl av bemanningsavtalet?

De är väl anställda på heltid och får ut sin garantilön?

De får väl lön efter GFL (genomsnittligt förtjänstläge, en median av lönen på arbetsplatsen)

De har väl fått sin dygnsvila?

Jag gissar att du vill göra rätt. Hör gärna av dig till mig om du har några frågor!