Kristdemokraterna presenterade i Svenska Dagbladet en vision om att skapa en ny egnahemsrörelse. KD river också välkommet ned felaktiga föreställningar om att satsningar på enfamiljshus skulle kräva för mycket mark, bli dyrt eller vara dåligt för miljön.
Ambitionen att värna villabyggandet är riktig, småhus som fler har råd med är ett reellt behov i samtliga Sveriges kommuner. Med det sagt, får målet inte vara att rulla ut stora, så kallade villamattor. Villorna bör istället vara del av en bebyggelse där både en- och flerfamiljshus får plats. Så kallade trädgårdsstäder, det vill säga bostadsområden med en blandning av ägande-, bostads- och hyresrätter, ger både ökad trivsel och trygghet eftersom de främjar möten mellan människor från olika delar av samhället.
De förslag som KD lägger fram – slopade amorteringskrav och fortsatt skattefrihet på fastigheter – går i helt rätt riktning, men vi behöver mer. För oavsett vad Kristdemokraterna eller andra partier i riksdagen tycker har vi sedan 1990-talet inte längre någon statlig bostads- eller byggpolitik i Sverige. På sikt vill vi gärna se en långsiktig partiöverskridande bostadspolitik där spelreglerna är tydliga.
I väntan på en nationell bostadspolitik är det dock kommunpolitikerna som sitter på nycklarna för att vi ska kunna säkerställa en varierad bebyggelse. För varken lagstiftning eller regelverk hindrar kommunerna från att planera för trädgårdsstäder. Enformiga bostadsområden är snarare resultatet av många kommunernas normer och förhållningssätt.
Vi vill därför gärna se att Gotlands politiker agerar genom att:
1. koncentrera resurserna till de strategiska planfrågorna – var det ska bebyggas och med vilken sorts bostäder – för att säkerställa en blandad bebyggelse prioritera trygghet och trivsel när nya bostadsområden planeras
2. samordna med andra kommuner för att tillämpa byggreglerna på ett enhetligt sätt underlätta för bostadsbyggare som utvecklar blandade bostadsområden
3. prioritera entreprenörer som bygger industriellt i trä, en byggmetod som kostnadseffektivt säkerställer likvärdiga byggnader och bidrar med minskad klimatpåverkan.
Genom att bereda väg för trädgårdsstäder kan Gotlands kommunpolitiker öka trivseln och tryggheten, utan att försumma bostadsförsörjningsansvaret eller klimatmålen.