I den utvärderingsmodell för tilldelningsbeslutet som Trafikverket använt för den kommande trafikperioden framgår följande; ”Trafikverket antar det anbud som uppfyller ställda krav och är det ekonomiskt mest fördelaktiga för Trafikverket. Det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet är det anbud som har lägst pris för Trafikverket. Med pris avses den ersättning som anbudsgivaren begär för att uppfylla kontraktet.”
Det fanns ett (1) anbud som kom in. Det kom från Alvina Shipping A/S. De begärde för den kommande trafikperioden 2,8 miljarder kr från den 27 januari 2027 - 31 juli 2035 inklusive de två därefter följande 2 optionsåren (vilka Trafikverket ensidigt har möjlighet att utlösa).
Källa: Trafikverket.
Följande frågor inställer sig då, inte minst med begreppet ”samma trafik som i dag”:
- Förutom det nya spännande båtprojektet ”Horizon”, kommer man fortsätta med samma båtar? (De numera avskrivna?)
- I upphandlingsunderlaget och i vidare presentationer har det varit tydligt med takpriser för gotlänningar (vilket förstås är bra), men hur blir det egentligen för ”besökare”?
- Blir det fri prissättning angivet i själva avtalet?
- Kommer Trafikverket reglera priset för att motverka kraftiga/enorma prisökningar och vidare övervaka och åtgärda sådan utveckling?
- Kan man räkna med att lägre kvalitet, till exempel i form av att potentiella längre överfartstider får ett lägre pris? Detta har inte skett hittills, men borde rättas till. Tid är pengar också för gruppen alla andra än bofasta. (Trafikverkets benämning ”besökare”.)
- Blir det mer transparens i bokningssystemet med en sökmotor som kan hitta de billigaste resorna? (Som andra reseföretag har.)
- Gruppen ”besökare” är nog närmast nyfikna på de förbättringar vi har att vänta i trafiken. Även om bolaget och Trafikverket lyfter fram sina egna anledningar att vara nöjda, så borde väl konsekvensen för besökare beskrivas. Blir det bättre?
- Kan besökarnas synpunkter lyftas i avtalsprocessen som nu följer i processen?
Det är väl ändå inte för lite begärt?