Då lärare inte längre behövdes sparade Region Gotland in på lönekostnader. Den minskade kostnaden var minst 600 000 kr per lärartjänst och år för lön, försäkring, skatt och arbetsgivaravgifter. Kostnader för lokal, underhåll och inköp av moderna fordon som krävs i ett transportprogram eliminerades. De ungdomar som hade tänkt söka fordons- och transportprogrammet fick välja något av de andra programmen på regionens gymnasieskola.
De 16-åringar som vill utbilda sig till chaufförer kan flytta till fastlandet för att studera. Ungdomar har rätt att söka ett program i annan kommun om programmet inte erbjuds i hemkommunen. När gotländska ungdomar söker och antas till utbildning i en annan kommun betalar Region Gotland interkommunal ersättning för utbildningsplatsen enligt Skolverkets riktprislista. Kostnaden för dessa gotländska ungdomar finns alltså kvar.
En plats inklusive måltider på transportprogrammet kostar 194 000 kronor per år. Kostnaden som Region Gotland betalar i interkommunal ersättning till en annan kommun för denna treåriga utbildning är 582 000 kr per elev. Om 15 av våra gotländska ungdomar söker sig till en annan kommun för att studera på transportprogrammet, så betalar Region Gotland 2 910 000 kronor per år. Under en treårsperiod kan alltså Region Gotland betala 8 730 000 kronor för att 15 gotländska ungdomar ska få sin transportutbildning.
Under utbildningen har ungdomarna möjlighet att få flera körkortsbehörigheter samt yrkeskompetensbevis, så de kan arbeta som yrkesförare efter utbildningen. De har arbetsplatsförlagt lärande, APL, då de praktiserar i ett företag. APL har eleverna i företag nära skolan, så lärarna kan besöka dem. Ungdomarna knyter värdefulla kontakter och erbjuds jobb i dessa företag efter avslutad utbildning.
Ungdomarna flyttar alltså från Gotland, studerar och börjar arbeta på fastlandet. På Gotland ökar chaufförsbristen och invånarantalet sjunker. Hur mycket sparar Region Gotland på att inte erbjuda och anordna transportinriktningen på gymnasiet?