I december förra året presenterades en statlig utredning som föreslår en historisk försvagning av strandskyddet i Sverige. Denna utredning har nu varit ute på remiss och Miljö och Byggnadsnämnden har tagit ställning till den.
I förslaget föreslås bland annat att det gamla regelverket med LIS områden (områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen), ska ersättas med utpekande av så kallade landsbygdsområden. I dessa områden ska länsstyrelsen på kommunens begäran kunna upphäva strandskyddet inom ett eller flera områden.
Vi inom MP Gotland anser att utredningens förslag utgör ett allvarligt försvagande av strandskyddet på Gotland, då även kusten runt Gotland ska kunna avsättas som landsbygdsområde.
Alliansen inom Miljö och Byggnämnden skriver i sitt remissyttrande följande: ”Bedömningen är att det föreslagna regelverket avseende landsbygdsområden är tydligare, enklare och förmodligen mer generöst än det nuvarande regelverket med LIS-områden”.
Strandskyddet är så viktigt för att vi alla ska ha fri tillgång till stränderna runt Gotland och kunna bada, vandra och surfa utan att mötas av skyltar med Privat Område. Att de fantastiska stränderna utmed Gotlands kust till stora delar fortfarande är orörda och samtidigt ett naturreservat är något som MP Gotland vill att även för kommande generationer ska få uppleva.
Gotlands orörda stränder bidrar också starkt till att Gotland är ett så omtyckt besöksmål. Detta strider inte mot att man på en begränsad del av vissa populära badstränder ska kunna ge tillfällig dispens från strandskyddet för att utveckla besöksnäringen där.
Ett vidare förslag från utredningen är att generellt ta bort strandskyddet från sjöar mindre än 1 ha och vattendrag smalare än 2 m. Stränder utmed små sjöar och vattendrag kan ha precis lika stora biologiska värden som större. Strandskyddet innebär också skydd för växter och djur som lever här. Strandzonen är den plats där många fiskarter lägger sina ägg och där sen ynglen växer upp. Många djur som t.ex. trollsländor lever som larver i vattnet men behöver strandvegetation som vuxna. Att upphäva strandskyddet innebär en förlust av biologisk mångfald.
Växterna vid stranden hjälper också till att ta upp näringsämnen och gifter som annars skulle rinna ut i sjöar och i havet. Till följd av klimatförändringen med större regnmängder och stigande havsvattennivåer kommer stränderna att i framtiden även att få stor betydelse som buffrande zon vid översvämningar och högvatten.