Bevattningsförbudet inkluderar att fylla pooler

Svar till Marianne Admans insändare ”Okej att fylla pool?” i  GT den 7 juni.

"Öns vattenledningsnät är dock inte dimensionerat för att fylla pooler. Bevattningsförbudet inkluderar därför förbud att fylla pool med dricksvatten."

"Öns vattenledningsnät är dock inte dimensionerat för att fylla pooler. Bevattningsförbudet inkluderar därför förbud att fylla pool med dricksvatten."

Foto: Erik Simander/TT

Insändare2022-06-15 08:49
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster är kommunen skyldig att säkerställa vattenförsörjning och avlopp i ett större sammanhang, om det behövs med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljö. 

Vattenförsörjning är tillhandahållande av vatten som är lämpligt för normal hushållsanvändning. Bevattning av trädgård och fylla pool ingår inte i normal hushållsanvändning.

Kommunen kan alltså begränsa vattenförsörjningen för det som inte är för normal hushållsanvändning, vilket vi gör genom att årligen införa bevattningsförbud (i år i två steg). Räcker inte den begränsningen kan man sänka vattentrycket.

VA-avdelningen kan däremot inte bestämma hur många eller vilka verksamheter som ska etableras (och som kan behöva dricksvatten) eller hur många boende och besökare som Gotland kan ”tåla” med hänvisning till vattensituationen. Öns vattenledningsnät är dock inte dimensionerat för att fylla pooler. Bevattningsförbudet inkluderar därför förbud att fylla pool med dricksvatten.

Vi har under senaste halvåret träffat besöksnäringen vid flera tillfällen för att tala om vattensituationen, och de har svarat mycket bra. Besöksnäringen har i år i kampanjen ”Be local” med annonser i flera tryckta publikationer där huvudbudskapet är spara vatten. 

Nytt är även att Region Gotland tryckt 4 000 dekaler med två olika spara vatten-budskap som Gotlands förenade besöksnäring (GFB) delar ut till hotell och besöksanläggningar. Båda dekalerna är utformat som en droppe och ska sättas upp i dusch och vid handfat. 
Vidare informerar regionen om vattensituationen via annonser i turisttidningar samt via sociala medier, filmer, vepor och roll ups i ankomsthallarna vid flyg och färja och under sommaren även via film i Destination Gotlands monitorer. Media brukar även berätta bra om vattensituationen.

Gotlands fastighetsägare är kända för att spara på dricksvattnet. Många samlar regnvatten och det är det bästa alternativet för att ha en grönskande trädgård.  Inför varje beslut om bevattningsförbud diskuteras möjligheten att tillåta bevattning vissa kvällar, men det blev inte så i år.