Det blir inte billigare med konkurrensutsättning fastslår Erik Fransson i dagens ledare i GT. Sedan tar han upp några exempel som fastslår hans tes. Jag säger inte att det alltid är rätt att göra det. Men att helt blunda för att ibland är det precis vad som behövs för att driva verksamhet på ett bättre mer kostnadseffektivt sätt.
Ta bara Pjäsen. Attendo gjorde 5 miljoner i vinst och s på Gotland som då styrde ville ta över. "De pengarna kan vi använda bättre". Det slutade med att kostnaderna ökade med 12 miljoner. Istället för vinst blev det ett jättelikt underskott. De boende, de anställda och anhöriga blev mindre nöjda.
När Linjeflyg körde Visby-Arlanda och var själva på linjen kostade en flygbiljett en halv månadslön. I dag kan till och med de med låg inkomst välja flyget om de är ute i god tid. Detta tack vare konkurrens.
När Televerket var ensamma på marknaden så kostade ett utlandssamtal - eller att ringa till fastlandet - en smärre förmögenhet. Med konkurrens har priserna rasat och man kan ringa och skicka meddelanden i stort sett gratis.
Tror att det finns två sidor på myntet. Det är inte alltid en dyr jättekoloss som gör saker bäst.
Billigare eller dyrare att konkurrensutsätta?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.